Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La fi del segle XX a Euskadi i l’inici del camí cap al cim

|

- Publicitat -

Juan José Ibarretxe feia servir fa uns dies la metàfora d'una escalada a l'Everest passant pels diversos camps base per explicar l'ascens d'una muntanya molt alta per part de Catalunya i Euskadi per tal d'arribar al cim: la independència. L'exlehendakari, mitjançant l'exemple tan gràfic, explicava que els bascos havien arribat al camp base 2 però que el Principat ara els havien superat plantant-se al camp 3, dels quatre que ell plantejava.
 

 
Un parell de generacions de catalans s'han emmirallat en els companys abertzales com a model per treballar cap a la plena sobirania. Avui, però, potser s'ha constatat que aquells pocs catalans aleshores prou valents per desitjar públicament marxar d'Espanya estaven equivocats. Quan fa gairebé 60 anys que ETA va començar a posar bombes, avui l'organització ha anunciat que entregarà les armes el proper dia 8 d'abril a la tarda. I a canvi què ha demanat? Res. Absolutament res. És una rendició incondicional. No han aconseguit un gest de l'Estat espanyol en l'apropament dels presos.
 
 
La lluita etarra ha estat en bona part estèril, ja que el seu principal objectiu, la independència, ha fracassat. Sí que ha aconseguit internacionalitzar el conflicte i que el món pugui assenyalar ara on és Euskadi, però fins ara s'ha assenyalat en vermell. El color de la sang. I això ha estat contraproduent per a la majoria d'abertzales, pacífics, ja que ningú els ha escoltat ni a l'Estat, ni a Europa, ni tampoc al propi País Basc. L'independentisme al territori està estancat, inamovible, perquè bona part de la societat encara el relaciona amb ETA. Això dificulta, i molt, un auge del moviment fins a convertir-se en majoritari, tal com ha passat a Catalunya.
 
 
La lluita armada etarra va començar en plena dictadura franquista, a mitjans del segle XX, així que criticar-ne tota la trajectòria l'any 2017 des d'un bloc digital és injust. Ara bé, l'organització va anunciar l'alto al foc definitiu fa només sis anys i no serà fins d'aquí a tres setmanes que revelarà a la policia francesa on són els seus zulos. L'IRA també va ser estèril, però, com ETA, va néixer en un altre context, als anys 20 del segle passat. Ara bé, va anunciar l'alto al foc definitiu el 1997 i es va dissoldre el 2005. Ara, gairebé una generació després, el Sinn Féin està en una millor situació que mai per arribar al cim de l'Everest per fi. Haurà d'esperar el País Basc a partir d'ara una generació sencera?

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut