Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La importància de les formes (i el fons) en l’Estat català

|

- Publicitat -

El xoc dialèctic d'ahir entre Gabriel Rufián i Daniel de Alfonso encara ha crispat a molts opinadors avui, que lamentaven 'les formes' del diputat d'ERC, encara que alguns en compartissin el fons. D'altres lamentaven que el republicà no hagués estat capaç d'extreure cap informació útil a l'excap de l'Oficina Anticorrupció, però… És que algú creia que tant ell con Jorge Fernández Díaz explicarien fil per randa com són les clavegueres putrefactes de l'Estat?

És evident que en aquestes comissions, rarament els protagonistes donen cap informació d'interès. I aleshores, per què es fan? Doncs pel lluïment de cada partit i, en el cas d'ahir, també pel lluïment personal d'un diputat. Sobretot quan els qui declaren són els peixos grossos. És per això que en l'última compareixença d'Artur Mas pel presumpte 3% i amb el judici a mitges, van ser els líders dels grups parlamentaris els qui van treure el cap a fer els corresponents mítings i no diputats ‘rasos’. Però el resultat quin va ser? Prop de zero.

Publicitat

De la mateixa manera que bona part de l'augment electoral de la CUP al 27S va ser gràcies a les compareixences parlamentàries de Jordi Pujol, Narcís Serra o Rodrigo Rato. I no perquè extraguessin una informació clau per entendre els casos, sinó pel potencial de denúncia que tenien. Així, Rufián, sabedor que no esbrinarà res i que la presència d'ERC al Congrés és força testimonial quant a capacitat legislativa, opta per anar a 'incendiar' Madrid. I, de rebot, potser aconsegueix apropar a la independència a algun castellanoparlant, cosa que fa falta urgentment. Ara bé, sí, la versió original sempre és millor que les còpies. També en les intervencions de les comissions d'investigació.

I mentre esperem que en un futur els partits catalans puguin anar a una cambra de representants estatal a decidir polítiques i no només a fer denúncia i xou, les formes (i també el fons) continuen al centre del debat a Catalunya amb el nomenament del nou director de TV3. Vicent Sanchis ha estat reprovat pel Parlament amb els vots de l’oposició, incloent la CUP. A més, li han demanat a la CCMA que reconsideri el seu nomenament, i és que la manera amb què el van escollir ha estat de tot menys transparent. Aquesta sí que és una de les formes que en el hipotètic futur estat s’hauran de canviar!

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut