Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Obligatorietat de governs de coalició en una Catalunya Estat?

|

- Publicitat -

La setmana santa ha estat un regal de Déu, mai millor dit, perquè la polèmica de la gravació filtrada de David Bonvehí, amb ERC com a sospitosa d’estar darrere, ha caigut en un moment en què la tensió mediàtica ha baixat en picat i la gent està molt més atenta d’aprofitar els primers rajos de sol potents de la primavera que del procés. Amb tot, avui La Vanguardia ha tret una enquesta per unes hipotètiques eleccions al Parlament de Catalunya i els resultats –anteriors a la polèmica– confirmen la dinàmica dels últims mesos, per bé que el desenllaç de tot el serial del referèndum farà canviar com un mitjó el panorama.

ERC seria primera força (39), amb el PDeCAT segon a molta distància (23).Els sis diputats de la CUP donarien la majoria absoluta a l’independentisme per la mínima, mentre que a l’altre banda de l’hemicicle, C’s es mantindria en certa manera amb 22, i l’assemblea dels comuns no els duria més enllà dels 16, un més que el PSC i dos més que el PP. ERC-PDeCAT-CUP sumarien un 46% dels vots, pel 47,5% que van sumar el 27S, però aquí el més important ja no és què sumaria l’independentisme en unes eleccions, sinó en un referèndum. I a aquest 46% se li ha de sumar ben bé un terç del 12% dels comuns –en l’últim CEO, tres i escaig de cada deu votants de l’òrbita Colau es declaraven partidaris de l’Estat propi.

Publicitat

Realment, és més útil veure el percentatge d’independentistes dins els comuns que escoltar els seus líders, que continuen presos d’una ambigüitat comprensible, tenint en compte que s’aferren a no renunciar a aplegar tant sobiranistes com unionistes. L’autocondemna, a més, va ser ratificada en l’assemblea de la setmana passada, quan van assumir uns estatuts novament ambigus. Avui Xavier Domènech, en una entrevista a Europa Press, ha afirmat que quan Puigdemont concreti com farà el referèndum, explicarà si la seva nova formació s’hi suma. Segur? Jo no les tinc totes.

En qualsevol cas, vistos els resultats, si no hi hagués procés d’independència la governabilitat seria pràcticament impossible. ERC+PDeCAT no sumen, un tripartit ERC+CUP+Comuns tampoc (amb el PSC sí, però…), una aliança de dretes tampoc, com així un tripartit netament espanyolista C’s+PSC+PP… Quina dinàmica de pactes hi hauria en una Catalunya independent? Dependria del sistema electoral. Si és com el britànic o el dels EUA, el foment d’un bipartidisme eliminaria tota coalició i pluralitat. Per contra, el sistema actual tampoc descarta majories absolutes que no solen fer cap bé als països.

Per què no s’adopta un sistema com el belga o el suís, que obliguen els partits a posar-se d’acord i governar conjuntament sigui quin sigui el resultat? El risc és un bloqueig per manca de pacte de governabilitat, però els possibles beneficis serien molt més grans: fiscalització dins el propi govern per temes de corrupció, més facilitat en arribar a consensos en temes bàsics que requereixen polítiques a llarg termini i més implicació de les formacions en construir el país.L’oposició és bona per controlar el govern, però de vegades es desconnecta del tot de posar-s’hi d’acord i adopta una posició frontista que tampoc aporta res. 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut