Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

L’independentisme civil fa un ‘pas al costat’ fins al setembre

|

- Publicitat -

Nova desfilada independentista davant el TSJC. Avui Carme Forcadell i Anna Simó declaraven davant el jutge per haver autoritzat, en tant que membres de la mesa del Parlament, una votació sobre unes mocions que insten el Govern a fer un referèndum. Aquest divendres hi aniran els altres dos membres de la mesa de Junts pel Sí, i el 12 de juny serà el torn de Joan Josep Nuet. I quina ha estat la lectura de molts? Davallada de participació en la manifestació d’acompanyament que s’ha organitzat.

És clar, comparant-la amb la del 6 de febrer ha estat un fracàs, però tenint en compte el perfil baix que les entitats sobiranistes li han volgut donat, no és estrany que s’hagi tornat a valors com els d’altres declaracions de la pròpia Forcadell o Artur Mas. Fa tres mesos la mobilització va ser massiva ja que es tractava d’un judici. A més, ara encara hi ha dues marxes més per endavant per donar suport a Lluís Corominas, Ramona Barrufet i Joan Josep Nuet.

Publicitat

A banda, no ens enganyem: fins que no hi hagi novetats clares sobre el referèndum, tot serà un bucle, la rutina. Els dies ‘històrics’ són un bucle, les declaracions d’electes al TSJC també ho són, així com les manifestacions d’acompanyament. Però és que el discurs unionista que ja avisa de la fi de la independència també és la pura rutina, res de nou, no té cap factor desestabilitzador. La gent no ha retirat el suport a l’independentisme, sinó que ha fet un ‘pas al costat’. Està esperant que se la convoqui per al plebiscit i sortir, si cal, a defensar-lo al carrer. Mentrestant, tots aquests mesos d’espera li ‘sobren’ a la gent. Són de transició. Res canviarà si a la manifestació d'avui hi ha 10, 100, 1.000 o 10.000 persones. 

Amb tot, les entitats malden per mantenir l’activació popular –no necessària ara, però que segur que ressorgirà quan sigui clau– i, en aquest sentit, també ho fan en el sentit econòmic. L’ANC i Òmnium han presentat el que anomenen ‘caixa de solidaritat’, un fons que pretenen omplir amb donacions dels ciutadans i que anirà destinat a pagar totes les sancions que la justícia imposi a persones físiques –no entitats– per haver exercit la llibertat d’expressió o hagi intentat garantir el dret a l’autodeterminació. Els tres expresidents del Parlament vius, Ernest Benach, Joan Rigol i Núria de Gispert, auditaran els comptes de la iniciativa. Quin paper jugarà aquesta caixa de resistència en el futur immediat del procés?  

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut