Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024
Edició 2101

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 26 de abril del 2024

El gall infinit de la Marca Espanya

|

- Publicitat -

Més de vint estats competeixen entre ells en un concurs d'actuacions musicals en directe -bona part estrambòtiques- retransmès simultàniament per desenes de televisions amb votacions de ciutadans d'arreu del continent. Sí, parlem d'Eurovisió i del terrible gall que va fer passar a la història l'actuació del representant espanyol. L'èpica desafinació del català Manel Navarro, que va esdevenir la riota a les xarxes en minuts, va valdre-li l'última posició en la classificació amb només 5 punts, tots de Portugal, que es va endur el certamen.

El gall del jove és un element més d'una Marca Espanya erosionada per totes bandes en els últims anys. En una trobada que he mantingut aquest cap de setmana amb amics de diversos països europeus he rebut preguntes condescendents sobre la situació econòmica i l'atur a l'Estat; he hagut d'explicar per enèsima vegada que els nostres horaris ineficients són herència de Franco; he admès que les universitats no només no són gratuïtes, sinó que cada vegada són més cares, cosa que és, en última instància, responsabilitat d'Espanya, que per això és l'Estat -mentrestant, països com la República Txeca o Noruega no han de pagar; també he hagut d'aguantar veure com els joves qualificats de diversos països van aconseguint feines amb un sou i càrrec en consonància amb els coneixements, cosa que no és el cas a l'Estat en general.

Publicitat

I encara podrien haver sortit molts més temes, com ara les dificultats dels estudiants de doctorat o investigadora per aconseguir beques; la sempiterna assignatura pendent de l'Estat amb la memòria històrica i la reparació del mal que la guerra i la dictadura va fer a milers i milers de famílies; els milers d'estúpids quilòmetres d'autopistes o AVEs inútils; o bé la impossibilitat de deixar decidir al poble de Catalunya si vol continuar aguantant estar relacionada amb tot allò relacionat amb la Marca Espanya. Això sí, a la reunió a la qual he assistit, un casament, sí que se m'ha demanat participar més que ningú a la festa amb DJ posterior al banquet “perquè els espanyols sou els reis de la festa“… Encara hi ha algú que vulgui formar part de la Marca Espanya?

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut