Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Ens poden escanyar per tots costats, aeroport inclòs

|

- Publicitat -

La majoria d’analistes consideren que les declaracions creuades d’ahir de Soraya Sáenz de Santamaría són els primers senyals de vida intel·ligent (o no) del govern espanyol en referència al referèndum, tot i que la majoria també descriuen el capítol com a estèril. Evidentment ho és. Si bé és la primera vegada que el Consell de Ministres es pren tantes molèsties i redacta un document concret sobre el procés, no hi diu res que no portin anys dient: canvieu la Constitució i llavors potser sí que podrem convocar el referèndum.

On és la novetat? No existeix. Només es busca el mateix de sempre, és a dir, aparentar de portes enfora i alhora intentar dilatar fins a l’infinit allò inajornable: una votació autodeterminista. És per aquest motiu que Carles Puigdemont no caurà a una trampa a la qual el 8 d’abril de 2014 Catalunya ja va jugar i continuarà tirant pel dret. Com el Dietari constatava fa uns dies, però, això es va animant i encara hi ha d’haver moviments importants a banda i banda.

Publicitat

De fet, com sempre, hi haurà moviments de cara a la galeria i també clavegueres als dos costats, que és on es jugarà la partida de debò. És per això que a hores d’ara ningú descarta que el caos de l’Aeroport del Prat de les últimes setmanes –i que encara dura– sigui intencionat. L’Estat té mil maneres d’amargar l’existència a Catalunya, té tentacles a tot arreu, i pot escanyar el país en aquests decisius mesos amb l’economia, les infraestructures del dia a dia com Rodalies, el turisme i els negocis amb els cues a l’Aeroport del Prat, la judicialització…

I també ho pot fer amb l’educació, tot i que no tant pensant en aquests mesos, i és per això que el ministeri d’Educació ha obert una investigació per dirimir si els llibres de text usats a les escoles catalanes estan caient en un suposat “adoctrinament ideològic”. Tot plegat surt d’un informe d’un sindicat molt minoritari a Catalunya que posa exemples de suposada tergiversació històrica i d’omissió de mencions a Espanya que fa impossible als nens del Principat desenvolupin un sentiment de pertinència a l’Estat. I com més investigacions obrin, menys pertinència hi haurà… Però no ho entenen.

Mentrestant, Pedro Sánchez i Susana Díaz esgoten les últimes hores de la campanya d’unes primàries socialistes que podrien fer caure el govern espanyol en un moment que necessita estabilitat desesperadament per afrontar el clímax del procés…

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut