Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Les ànsies de guanyar aixafant se’ls poden girar en contra

|

- Publicitat -

Ens endinsem en una setmana en la qual està previst que sortim de dubtes sobre la data i la pregunta del referèndum. Dijous o divendres es destaparà la informació que el president porta un any rumiant, i avui TV3 ha dit que la votació serà o bé l’1 o bé el 8 d’octubre. La segona data té un punt de sorpresa i, si se selecciona, serà per algun motiu en concret. Pot ser que la legislació de la unilateralitat requereixi un temps mínim i és per això que es necessitin més setmanes? En pocs dies sortirem de dubtes.

I mentrestant, es continua parlant d’una visita de Puigdemont al Congrés espanyol. Avui el PP ha posat una condició: si hi va, ha de ser acceptant que la cambra baixa de Madrid celebri alguna votació al respecte, per deixar clar que l’Estat està en contra del referèndum. Vol dir que cal? No s’ha adonat ningú al PP que se li pot girar en contra aquesta ànsia de guanyar aixafant? Si Puigdemont –un cop hagi anunciat pregunta i data– acaba visitant el Congrés, demostrarà ganes de dialogar. I alhora, Madrid mostrarà al món intransigència. Que s’ho facin mirar.

Publicitat

El procés no s’atura a Catalunya, com tampoc s’atura la inestabilitat a nivell mundial. Un nou atemptat al Regne Unit (el tercer en dos mesos i mig) per part d’Estat Islàmic, aquesta vegada a Londres, ha deixat Europa una mica més intranquil·la. Capitals com ara París blinden els seus esdeveniments més multitudinaris, mentre que al Regne Unit fins i tot s’han plantejat anul·lar les eleccions que se celebraran aquest dijous. Al final les urnes es posaran, malgrat que l’amenaça és constant. Però el repte de cara al futur proper continua sent massiu. Vol Catalunya aportar el seu gra de sorra des d’una posició mínimament influent? O desisteix?

Per cert, els britànics votaran després que fa sis setmanes els conservadors tinguessin una majoria absoluta folgada a la butxaca, a vint punts d’avantatge respecte els laboristes. Ara, a tres dies del dia D, el partit de Jeremy Corbyn és a tres punts de la victòria. Tot és possible, i en qualsevol cas la gent decidirà. Ni els atemptats d’Estat Islàmic l’aturaran. Llàstima que no tots els territoris d’Europa puguin dir el mateix… 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut