Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

La victòria de la democràcia gràcies al flanc internacional, més a prop

|

- Publicitat -

La revetlla de Sant Joan s'ha viscut sense grans incidències a Catalunya i l'actualitat política sembla que també ha descansat uns dies, a l'espera de la propera data interessant d'aquest procés: el 4 de juliol. No obstant això, poques hores abans que milers de persones encenguessin les metxes que han fet d'aquesta nit passada la més il·luminada de l'any, hi ha hagut un petit sotrac. El diari 'The New York Times' ha provocat molta sorpresa publicant un editorial parlant sobre Catalunya i Espanya. 

 
I el contingut és encara més remarcable: 'The New York Times' demana a Mariano Rajoy que accepti un referèndum a l'estil escocès per a Catalunya per a tancar la qüestió, i expressa seguretat que sortirà el No. “Si no, la intransigència de Madrid només inflamarà les frustracions catalanes”, afegeix el prestigiós rotatiu. De fet, el 'The New York Times' arriba a dir que “també ajudaria una negociació de bona fe amb els líders catalans per trobar una solució política, en lloc de confiar en la interpretació restrictiva de la Constitució per castigar els esforços dels catalans per assolir més autonomia”. Una clara crítica a la judicialització del procés. 
 
Què representa l'editorial? Una derrota com una catedral per la Moncloa. En primer lloc, perquè es torna a demostrar la incapacitat per tallar les ales al procés a nivell internacional. La Generalitat busca arribar al món, i ho continua aconseguint. La internacionalització del procés va per bon camí. I en segon lloc, perquè el contingut no compra en cap cas la versió oficialista, que pinta la votació com un cop d'estat i una acció il·legal suficient per activar la suspensió de l'autonomia catalana. Aquesta reacció d'un dels altaveus mediàtics més influents del món ha de donar força a l'independentisme civil però, sobretot, al polític. La comprensible por a les represàlies de l'Estat espanyol no ha de vèncer, ja que avui és més probable que el flanc internacional desequilibri la balança cap a la victòria de la democràcia. 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut