Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El ‘Financial Times’ revela el pecat original espanyol

|

- Publicitat -

Tothom recordarà aquesta legislatura com la de més tensió de tota la democràcia amb l'Estat espanyol. I no es recordarà absolutament res de l'obra de govern i del poder legislatiu? Bé, per ser justos, com a mínim hauria de passar a la posteritat la perseverança d'aquest executiu per reparar el mal que la Guerra Civil i sobretot el franquisme va fer a molts catalans. Els esforços per identificar restes de víctimes de la guerra que encara es troben a fosses comunes se succeeixen i aniran en augment amb el Pla de Fosses 2017-2018 ja en marxa. A més, la jornada d'avui ha esdevingut única: el Parlament de Catalunya ha declarat nuls els 63.961 consells de guerra franquistes, com els de Lluís Companys o Salvador Puig Antich. La cambra catalana no hauria de ser qui ho fes, sinó l'Estat. 

 
Però heus aquí el quid de la qüestió. Continuen ancorats en les mateixes faccions de fa 80 anys, i és per això que Espanya continua sense rumb, incapaç de viatjar cap a un projecte comú per les baralles entre dreta i esquerra. I també per la pugna entre la capital i les 'perifèries'. Ho sap tot el món, i si algú no n'era conscient, el procés català ha acabat de destapar les vergonyes més antigues de l'Estat. La prova? No només fa uns dies el New York Times parlava del referèndum, sinó que avui en parla el Financial Times. 
 
No s'ha posicionat tan clarament sobre el plebiscit, però sí que ha fet una referència xocant a l'origen de tots els mals: el “fracàs històric” d'Espanya, tal com el propi rotatiu l'ha anomenat. Explica que 500 anys després del matrimoni dels Reis Catòlics, l'Estat encara ha d'aguantar bascos i catalans parlant la seva llengua i sentint-se una nació diferent i que ha estat incapaç de convertir-se en una nació liquidant les altres, com sí que ha fet França. Aquesta és la clau de volta i, en lloc d'adaptar-se a la situació com en el cas del Regne Unit, es resisteix a pair-ho. 

El 'Financial Times' també ha advertit a l'Estat que si continua sense cedir, potser allò que aconsegueix és només fabricar uns quants centenars de milers d'independentistes més. A més, creu que la majoria absoluta sobiranista està a l'abast i que podria arribar amb la perseverança. En qualsevol cas, creu que la tendència és a l'alça entre els independentistes perquè el jovent puja cada vegada més desconnectat de l'Estat. Potser ara ho podran aturar, però la gota d'oli ja s'ha escampat sense possibilitats de desaparèixer. 

Publicitat
Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut