Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Campi qui pugui

|

- Publicitat -
Demà pot ser un altre dels dies de màxima ignomínia que l'Estat espanyol està oferint al món en les últimes setmanes. Entre demà i divendres els membres del Govern català i els membres sobiranistes de la mesa del Parlament passaran per l'Audiència Nacional i el Tribunal Suprem per declarar en relació a les querelles per rebel·lió, sedició i malversació de fons que pesen sobre ells. La fiscalia fa la feina bruta al govern Rajoy i posa a 20 líders catalans a un pas de la presó. Serà la mateixa jutgessa que té engarjolats els Jordis una de les que decidirà el futur immediat de representants escollits gràcies a les urnes. 
 
Tot apunta a que, per primera vegada des de 1934, es veurà a representants del govern català a la presó. Per molt mal dades que vagin, però, sembla que no tots acabaran privats de llibertat. En primer lloc, perquè Santi Vila podria rebre premi per haver-se baixat del vaixell el dia abans de la independència. I en segon terme, perquè el president de la Generalitat “legítim”, Carles Puigdemont, és a Brussel·les i no té cap intenció d'anar a Madrid. De fet, ni ell ni quatre consellers ho faran, mentre que Junqueras i sis membres més de l'executiu ho faran. L'executiu destituït ha emès un comunicat per dir que es tracta d'un “judici polític”. 
 
L'advocat belga de Puigdemont proposa que el president declari des de Bèlgica. Així difícilment s'evitaria que acabés entre barrots, perquè Brussel·les no sembla que l'hagi de protegir, però potser es guanyaria temps i la imatge d'ell entrant a Soto del Real es produiria a dies de les eleccions del 21 de desembre. Ara bé, alguns dels seus consellers sí que podrien dormir entre reixes ja aquests dies. I més, tenint en compte que en aquest cas el risc de fuga estaria justificat. 
 
Les diverses estratègies seguides pels líders independentistes semblen deixar clar que s'ha decretat el 'campi qui pugui' perquè tothom faci el que bonament pugui amb la màxima dignitat possible. Veient el panorama, és evident que la República no arrenca ni arrencarà en breu. Però cada vegada és més evident que el 21 de desembre és una ocasió per deixar clar que això no és cosa de pocs. I que la força d'una llei injusta, com també ho era la franquista, no serà suficient per fer callar les idees de molta gent. La Unió Europea ignora de portes enfora els precs de reacció de Puigdemont. Ho continuarà fent després del 21 de desembre?

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut