Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

La justícia belga assesta un primer cop contra l’espanyola

|

- Publicitat -

Al tombant del dia, la justícia belga deixava en llibertat provisional al president de la Generalitat de Catalunya, Carles Puigdemont, i als consellers que s’han quedat amb ell. Era pràcticament mitjanit quan es produïa un esclat controlat d’alegria a les xarxes socials entre el sector independentista que ja feia cap al llit. De cop, el jutge belga deixava en evidència que el Govern català no era ni perillós ni presentava risc de fuga. Però encara més, la pròpia fiscalia belga no havia demanat tampoc l’ingrés a presó de manera preventiva i sense fiança als governants del Principat. Aquestes coses no s’estilen a Europa. Automàticament, la resta del govern català, a presó des de fa quatre nits, adquiria, ara sí, la condició de presos polítics de l’Estat espanyol, de manera verificada. I les teories que deien que la ‘fugida’ de Puigdemont desafavoria les defenses de la resta de consellers o dels membres de la Mesa, queden automàticament anul·lades. Hi ha coses que, en una democràcia normal, no s’aguanten.
 

Puigdemont ha guanyat 15 dies més per seguir internacionalitzant el procés català, i la Mesa del Parlament una oportunitat per no acabar a la garjola aquest dijous. A Bèlgica li esclata un problema als morros, i la resta de premsa europea segueix publicant titulars referents al cas. Està molt bé implicar gent i aconseguir que quedi clar que Espanya no és una democràcia, cosa que tots ja sabíem. Si finalment Bèlgica l’extradeix serà després d’un procés regulat i certament just. Però potser per aleshores s’hauran produït unes eleccions que hauran aconseguit que tornin a sortir escollits com a diputats els consellers empresonats (i potser els presidents de l’ANC i Òmnium?), i aleshores recuperaran la immunitat parlamentària. Qui sap què passaria aleshores.  La pressió ha fet que, a més, Rafael Catalá, ministre de Justícia, afirmi que el 155 s’acabarà amb el nou Parlament, surti qui surti.
 

Publicitat

Però implementar la República serà llarg i molt difícil. De la llista unitària avui no se n’ha parlat, la qual cosa dóna marge als partits perquè hi pensin sense el focus mediàtic. Avui tothom tenia al cap Brussel·les i… Albano Dante Fachín. El cap de files de Podemos ha anunciat avui que renuncia a la presidència del partit i després ha estripat el carnet. No hi ha per menys, és molt greu el que ha passat a Podemos: Pablo Iglesias ha pres el control i l’autonomia del partit a Catalunya, per imposar les seves tesis i aconseguir que Podem conflueixi novament amb Catalunya en Comú. L’autoritarisme amb la pell del xai de la nova política i l’assemblearisme. Fan por, a Podemos busquen fer una espècie de nou PSC a Catalunya, i els votants hi cauen de quatre grapes. A Catalunya en Comú, com ja els va bé, ja fa dies que els esperen.
 

Xavier Domènech justificava avui les decisions de Pablo Iglesias, i fins i tot s’hi intercanviaven tuits de comiat que tenien un toc carrincló ben buscat. Els dos han compartit experiències al Congrés. Catalunya en Comú, com CSQEP, ha tornat a tancar files amb l’autonomisme clàssic i tronat, i les úniques concessions que preveu fer són les de l’amnistia, i l’anul·lació del 155. D’acord. I aleshores, què? Tornem als discursos i els debats dels anys vuitanta, noranta i de principis de segle a l'hemicicle català? Amb nosaltres que no hi comptin. PP, PSOE i Cs ja han deixat claríssim que no hi haurà reforma constitucional que inclogui cap dret a l'autodeterminació catalana.

Però sense el suport d’aquesta gent, o d’una part d’aquesta gent, l’independentisme ho té cru per poder desplegar amb garanties la República, malgrat tinguem la gent disposada a fer-ho. I què farà Dante Fachín? L’ex líder de Podem no sembla interessat a formar part de cap llista independentista, però potser sí d’una candidatura única. I com es resoldrà la situació? ERC ha tornat a explicitar que no formarà part de cap llista unitària on no hi hagi la CUP, i la CUP diu que la seva militància ja es pronunciarà. Cal agrair que en aquests moments no es tirin els plats pel cap, però segurament caldrà agrair encara més als Comitès de Defensa de la República que activin les mobilitzacions directes, les que poden aconseguir efectivitat real. Dimecres potser tindrem alguna sorpresa en aquest sentit pel que anem veient aquests dies amb els diferents talls de trànsit que s’estan veient a les carreteres.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut