Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

L’altaveu de Brussel·les continua en marxa

|

- Publicitat -

L'Estat espanyol vulnera els drets humans. Aquest és el missatge que el president Carles Puigdemont no para de repetir aquests últims dies. Ha estat i continua sent el focus d'atenció de mitjans de tot arreu, amb entrevistes a la televisió pública francòfona belga o bé un article a 'The Guardian'. Avui ha estat el torn de Catalunya Ràdio, en la primera entrevista amb els cinc membres del govern destituït. I Puigdemont no ha desaprofitat l'oportunitat per lamentar les mesures de l'Estat, dir que no descarta ser a presó d'aquí a poc i lamentar la inacció europea. Puigdemont i companyia no desaprofiten l'altaveu de la capital europea. 

De fet, durant el dia d'avui uns 200 alcaldes catalans s'han desplaçat a Brussel·les per fer costat al president i per ajudar a internacionalitzar el procés. A la tarda han celebrat un esdeveniment, on han parlat eurodiputats i els presidents de l'AMI i l'ACM. Allà Puigdemont s'ha referit directament a Juncker i Tajani: “Continuareu ajudant Rajoy en aquest cop d'estat i en aquestes restriccions de les llibertats? És aquesta l'Europa que voleu, amb un govern empresonat?”.
 
Malgrat tot, de moment la UE continua mirant cap a l'altra banda, mentre el PP ha tornat a amenaçar amb fer un 155 versió 2.0 després del 21 de desembre si el govern que en surt té les mateixes intencions que el de Puigdemont. A hores d'ara, la fi del 155 no es veu a tocar, malgrat que sobre el paper, quan s'esculli un nou president es deixa d'executar.  
 
Pocs s'han fixat que el 155 no deixa al Parlament de Catalunya celebrar debats d'investidura, i que les mesures només s'aixecaran quan se'n nomeni un. D'altra banda, també hi ha una clàusula per la qual el govern espanyol pot demanar modificar les mesures al Senat quan li vingui de gust. Carta blanca. 
 
En qualsevol cas, ni la situació actual ha fet possible que les formacions independentistes s'hagin entès per confluir en una candidatura conjunta. Avui s'ha acabat el termini per registrar coalicions i, excepte si es fes una candidatura ciutadana sense partits darrere oficialment (que encara tindria uns dies per inscriure's), cadascú anirà per la seva banda. 
 
És un fracàs? És dolent per a l'independentisme? Potser no és la millor imatge, però potser estratègicament no és mala jugada. Junts pel Sí + CUP van assolir la majoria absoluta, però no el 50%. Què passarà amb presumiblement un PDeCAT amb Puigdemont + ERC amb Junqueras + CUP amb algú per determinar? És possible que part de la campanya electoral se celebri des de Brussel·les i part des de la presó d'Estremera. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut