Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

El 21D pren un caire conspiranoic

|

- Publicitat -

Enmig d’una estranya voràgine d’acusacions entre l’Estat espanyol i Rússia, amb el trist capítol de Maria Dolores de Cospedal picant a una broma d’uns humoristes del país de l’est, ahir esclatava una bomba: el fiscal Maza moria en un hospital de Buenos Aires, després d’estar en coma des de dimarts quan es diu que va entrar-li un virus que ha esdevingut mortal. La notícia, el “mazazo” com l’han titllada alguns, ha descol·locat tothom. Com bé saben, el Fiscal Maza és aquest personatge que ha esdevingut tant mediàtic darrerament perquè s’ha encarregat d’aconseguir empresonar els Jordis i mig Govern de la Generalitat. Agressiu, acusador, reprovat pel Congrés i en cap cas imparcial, fa setmanes que es passejava per les ràdios del regne com si fos la viva reencarnació de la Inquisició. Però el seu gran objectiu, empresonar el president Puigdemont, no l’haurà aconseguit.
 

Tornem al cas: el Fiscal Maza ha mort en circumstàncies molt estranyes per un virus que ha actuat bastant ràpidament. Això dispara d’ofici totes les conspiracions: des de les morts ocasionades pel poloni rus, fins a les comparacions amb les morts de la trama Gürtel. La qüestió és que és possible que se li acabi fent una autòpsia per esbrinar si hi ha alguna altra informació que pugui ajudar a saber d’on baixa la cosa. Ningú no sap com afectarà això al procés judicial contra els polítics catalans, en un moment en el qual es comenta que serà el Tribunal Suprem qui aglutinarà els cas que involucra els nostres presos polítics. Tampoc se sap com afectarà això a les eleccions, com tampoc les revelacions de Marta Rovira al voltant de la utilització d'armes de foc per part d'Espanya per aixafar la independència. Servirà això perquè Espanya no empri la violència si Catalunya hi torna?
 

Publicitat

En un moment de desescalada temporal de la tensió, avui tothom remena llistes i en comenta els noms, i la gran sorpresa ha estat trobar-se dues llistes d’Esquerra Republicana. El partit d’Oriol Junqueras ha agafat un munt de terceres i quartes espases i els ha ajuntat a tots en una llista anomenada ‘Diàleg Republicà’ en previsió de si l’Estat il·legalitza ERC. A aquestes altures ja sembla difícil que es pugui fer, però els republicans opten per aquesta estratègia abans emprada pels abertzales.
 

Que un partit faci això vol dir que no les té totes. I això demostra que aquestes no són unes eleccions normals, per si algú no se n’havia adonat encara: autonomia suspesa, govern empresonat i a l’exili més campanya des de la garjola i Brussel·les, webs tancades, persones amenaçades, coaccions… unes eleccions imposades amb un resultat incert. Les primeres enquestes que han començat a sortir apunten a què la participació superarà el 80%, i si l’independentisme guanya, ho farà molt justet i només en escons. Majoria en escons, però no en vots. O sigui, el mateix que la passada legislatura. Si els independentistes queden per davant dels unionistes en nombre de vots encara que no sigui sobrepassant el 50%, tindrem les dues interpretacions possibles una altre cop instal·lades: victòria indepe perquè Catalunya en Comú no compta, o victòria unionista perquè faran seus els vots de Catalunya en Comú. El que queda clar és que això no és, ni molt menys, un referèndum net, i Europa i Mariano Rajoy seguiran tenint un problema ben gros damunt la taula. Cal insistir.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut