Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Sortiran les proves que retratin els plans violents de l’Estat?

|

- Publicitat -
Què va passar en les hores i dies previs a la declaració d’independència? Mai ho acabarem de saber, fins que algú que hagi viscut tots aquests moments del procés faci unes memòries –cosa que pot arribar d’aquí a vint anys, o d’aquí a vint dies, si és que algú amb temps a la presó ho està fent–. Malgrat tot, sembla ser que els moments previs al 27 d’octubre jugaran un paper clau durant la campanya electoral.

Falta un mes just pel 21 de desembre i la qüestió ja va pujant de nivell. Marta Rovira va dir fa uns dies que tenia constància que l’Estat havia amenaçat amb sang i morts al carrer si posaven en marxa la república. En aquesta mateixa línia, Nació Digital publica avui que Carles Puigdemont va advertir de les amenaces de l’Estat el dia 26 d’octubre. “Jo no seré el president que porti morts al carrer”, va dir segons el diari. “M’han dit del cert que vindran tancs, que hi haurà sang”, va arribar a dir el president. Alguns diputats, com Lluís Llach o Magda Casamitjana ho confirmen. 

De fet, la pròpia CUP admet que se’ls va dir que intentarien acusar-la de possibles atemptats que podrien succeir al Principat. Cap d’ells, però, aporta proves. Això vol dir que continuarà la sospita que tot sigui una excusa per justificar, un mes després de la declaració, que no es va poder tirar endavant l’Estat. És per això que cal alguna prova, alguna evidència que els líders independentistes ho diuen de veritat. Tenint en compte la magnitud de tot plegat, no tindrien per què mentir ni exagerar. Vora 1.000 ferits l’1 d’octubre els avalarien. 

 
En qualsevol cas, és ben possible que l’explicació sobre les amenaces de violència sigui també una eina perquè la gent accepti un programa electoral que no apunti a una independència immediata. I que malauradament no hi hagi proves de les amenaces. Però és clar, a ningú se li escapa que si n’hi hagués, treure-les a quatre dies del 21 de desembre seria ben temptador. Les enquestes podrien donar un gir brusc. Ningú pot descartar que la campanya es vagi animant. 
 
Un dels punts que també podrien animar la campanya és el potencial alliberament de presos. Junqueras i la resta de consellers han deixat entreveure en els seus escrits d’apel•lació pel seu empresonament entre ahir i avui que acaten el 155. No obstant, sembla ser que ja ho haurien fet ells o els seus advocats en les vistes, i de res va servir. Què més vol la jutgessa Lamela?

Publicitat

Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, ‘Zugzwang’, la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut