Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

De ‘xinos’ i russos

|

- Publicitat -

Avui ens hem despertat amb una exclusiva de Nació Digital que detallava un acord de mínims entre ERC i Junts per Catalunya. Bàsicament, l’acord demana que es deixi d’aplicar el 155, que s’excarcerin els presos polítics, que la justícia persegueixi les agressions policials de l’1 d’octubre, que Madrid es comprometi a respectar el resultat de les urnes el 21D, i que es retirin tots els recursos d’inconstitucionalitat, un clam a la UE, defensar l’escola catalana, l’impuls del procés constituent, i iniciar una negociació entre Catalunya, Espanya i la UE per fer possible l’accés de Catalunya a la plena independència i al desplegament pacífic de la República Catalana.
 

Amb això, les dues formacions majoritàries no renuncien als objectius de país independentistes, però la via unilateral queda un punt més en entredit, tal i com denuncia la CUP. Això no vol dir tampoc que s’hi renunciï. Malauradament però, els partits han d’anar amb molt de compte per veure què posaran als programes electorals, perquè Espanya els mirarà amb lupa. La idea és fer via cap al procés constituent i mirar de buscar suports internacionals.
 

Publicitat

Per cert, parlant dels suports internacionals, la Xina ha fet saber a la Unió Europa que no té cap dret a ficar-se en els assumptes interns del gegant asiàtic. Recordin que el govern xinès té diversos conflictes territorials, el més important i conegut com també històric amb el Tibet, aquella regió llargament reprimida. Tal i com s’ha expressat Rússia darrerament, els xinesos consideren important parlar sobre Catalunya: Si Europa permet les atrocitats que està permetent a l’Estat espanyol contra el poble català (ergo, es reconeix l’existència del conflicte), aleshores no té absolutament cap dret a denunciar la manca de garanties democràtiques que hi ha a la Xina, ídem per Rússia. Cal recordar amb llàstima que la Unió Europea va rebre el Nobel de la Pau el 2012, segurament un dels guardons més hipòcrites i desprestigiants de tota la història del premi.
 

En l’àmbit estrictament polític, Rajoy es vantava avui en una entrevista a l’italià ‘la Repubblica’, que “ha salvat Espanya”. El president espanyol ha dit després al vespre, en una trobada amb Foment del Treball que “més enllà del que diguin les urnes, demanarà que es respecti la Constitució”. Això és el mateix que va dir Suárez a Tarradellas quan el segon li va dir que tenia la legitimitat d’una gran majoria poblacional de la gent al carrer, “me dá igual lo que diga la gente en la calle”.
 

Mentrestant, la jutge Lamela sembla disposada a traslladar el cas dels consellers del Govern al Suprem que, teòricament aixecaria les mesures de presó però, per contra, inhabilitaria els polítics alliberats. En una altra òrbita, els comuns han fet finalment una proposta: fer un nou tripartit (ERC, PSC i Comuns) per gestionar el que queda d’autonomia. No és de preveure que els republicans accedeixin a l’error d’intentar ampliar la majoria sobiranista per la via del PSC. Tampoc seria de rebut. D’altra banda, la Junta Electoral ha decidit ampliar el vot exterior per correu fins el 18 de desembre. Veurem si les ambaixades espanyoles deixen de posar pals a les rodes i permeten als residents a l’exterior de votar sense problemes.
 

La cirereta d’avui l’ha posada Xavier Garcia Albiol. El líder del PPC, ha dit que Puigdemont fuig com un conill i que el repta a un cara a cara amb ell a Brussel·les. Posats a demanar, a veure si el fan en francès, que riurem encara més.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut