Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La reconciliació

|

- Publicitat -

Per primer cop a la història, un partit polític català enceta la campanya electoral fora de Catalunya. Concretament l’enceta a Bèlgica. Junts per Catalunya, el partit del president que aplega el PDECat i tots els independents, ha fet la seva presentació en aquest país a causa de la situació d’exili que està patint el seu cap de llista, Carles Puigdemont, el president de la Generalitat. El president està en plena forma i diu que no perd el temps allà fent feina de manera discreta. Puigdemont voldria tornar i fer campanya amb normalitat, però fins i tot, guanyant-se el dret a ser investit ja té assumit que molt probablement no podrà prendre possessió del càrrec. A la banqueta escalfa Marta Rovira.
 

Aquestes eleccions, com ja saben, són excepcionals. Govern a la presó, govern a l’exili (i ara la Junta Electoral prohibeix a TV3 parlar de Govern a l’exili), i tota la repressió del 155 més la policial i la pèrdua de llibertats individuals. No ho perdem de vista. I, amb aquest context, Miquel Iceta, el candidat del PSC diu que és l’hora de la reconciliació. Aquest concepte de reconciliació, el que predicaven els franquistes quan va morir el Generalísimo, per demanar d’alguna manera al republicanisme que oblidés tot el mal produït des de la Guerra Civil a canvi d’una democràcia i una transició borbònica a punta de pistola, és justament el que invoca el líder dels socialistes catalans.
 

Publicitat

Una altra vegada algú intenta equiparar la repressió espanyola amb la voluntat dels catalans d’exercir la democràcia. Ens destrossen el país, i ara venen a rescatar-lo, és el que fa el PP a Espanya. Per cert, el candidat Albiol ha dit que voldria tancar TV3 i tornar-la a obrir amb “gent normal”. Tothom se li ha tirat al coll, i els treballadors del canal l’han amenaçat amb denúncies. El popular aleshores ha matisat. Fixin-se el que ha de fer el partit que ha impulsat el 155 per no quedar el darrer a les eleccions del 21D.
 

De fet, des de Moncloa avui deien que pensarien si posaven incentius pel retorn de les empreses a Catalunya. Ho diuen els mateixos que van fer una llei exprés per afavorir-ne la marxa. I encara ho hem d’acceptar, perquè ens volen colònia. Iceta, a mes, ha dit que és possible reformar la Constitució, encara que el PP digui que no. Però cap dels que la volen reformar ho vol fer en el sentit de donar més autonomia a Catalunya ni molt menys incloure el dret a l’autodeterminació. Avui, Gabriel Rufián, en un cara a cara amb Pablo Echenique, de l’ala dura de la Podemos més retrògrada, li ha etzibat a la cara que amb qui pretenien pactar un referèndum. Echenique ha admès que no podrien fer-ho amb ningú.
 

La campanya es va configurant amb l’exclusió de formacions com la de Germà Gordó, que no ha superat el tall de la Junta Electoral. L’exconseller Santi Vila vomitant contra el Govern de Puigdemont, i l’Estat amenaçant la gent dels Comitès en Defensa de la República, tuitaires que ningú ha vist, i 8.000 Mossos d’Esquadra. Però no es preocupin, l’Estat no ho tindrà tant fàcil. L’Íbex 35 malda per tornar als 10.000 punts bàsics, i el BCE anuncia que reduirà la compra de deute espanyol pels propers mesos. Això vol dir que l’Estat espanyol haurà de tornar a demanar préstecs als bancs que, si aniran incrementant l’interès a causa de la inestabilitat i, aleshores… el futur l’escrivim nosaltres i el nostre vot.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut