Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Torna el mambo!

|

- Publicitat -

S’espera un cert mambo en la setmana que començarà demà. Com a primer plat, tenim decisions judicials tant a Madrid com a Brussel•les. El Tribunal Suprem farà pública la seva decisió sobre les mesures cautelars dels presos polítics, inclosa la presó. Tot apunta que els deixarà en llibertat un dia abans de l’inici de la campanya electoral, però ningú descarta res. Pot ser que prengui decisions diferents depenent de la persona i que dels deu presoners polítics alguns es quedin a la garjola. Tot apunta a l’alliberament, ja que diuen els diaris de Madrid que és la voluntat de Rajoy (visca la separació de poders!), però dels tribunals espanyols es pot esperar tot. 

 
Paral•lelament, demà al matí Puigdemont i els seus quatre consellers a l’exili tenen una nova cita als jutjats belgues. És possible que la decisió sobre la seva extradició sigui cosa d’hores o dies. Veurem com influeix en campanya tant el cas dels membres del govern a l’exili com dels que són a la presó. Ningú pot descartar que els primers arribin al 21D sota reixes i els segons en llibertat. 
 
D’altra banda, dimecres hi ha la manifestació independentista a Brussel·les, mentre que dimarts comença una campanya electoral amb un gran interrogant: podran mantenir la majoria absoluta els partits independentistes? Les enquestes diuen de tot, des de l’assoliment dels 68 escons per la mínima, fins la frustració absoluta per un o dos escons. L’última, d’’El Español’, indica entre 68 i 72 diputats per un Estat català i un 48,1% de vots. L’únic que indiquen totes les enquestes és que Junts per Catalunya està recuperant terreny a ERC de manera brusca. Amagar el PDeCAT i posar Puigdemont com a reclam perquè torni el president legítim deixant en evidència el 155 està donant fruits.

Esquerra i el PDeCAT fa mesos que es mouen en els 60 escons junts, i ara el repartiment està en 35-25. La cosa es podria ajustar més. D’altra banda, hi ha una mena de tendència al vot útil unionista amb Ciutadans, que es podria apropar als 30 escons. La CUP baixaria lleugerament, mentre que els comuns s’enfonsarien per equidistants. Parlant de mambo, avui s'ha sabut que l'executiva dels antisistema dimiteix en bloc per donar lloc a una renovació. La CUP ha d'estar forta, tornarà a ser decisiva.

 
Tot això, abans de començar la campanya electoral. Com totes les campanyes, alguna polèmica pot fer decantar la balança… 

Publicitat

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut