Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

A matadegolla

|

- Publicitat -

Aquest és un diumenge de Marató de TV3 ben peculiar, enmig del cap de setmana decisiu per les eleccions del 155 al Parlament de Catalunya. Mentre la gent fa una pausa avui per donar diners contra les malalties infeccioses i tornar a demostrar que Catalunya és una de les nacions més solidàries del món, des de l’Estat no frenen, ans al contrari: la pugna per encapçalar l’unionisme borbònic encara els darrers dies amb una desfermació d’odi mai vista: van a per nosaltres a matadegolla.
 

Les declaracions de Soraya Sáenz de Santamaría d’ahir van ser molt reveladores. Santamaría deia que gràcies a “Mariano Rajoy y el Partido Popular”, per primera vegada els independentistes podien perdre la majoria absoluta a Catalunya. El més gros venia a continuació, la vicepresidenta espanyola proclamava el seu partit com el principal responsable que ERC i JxCat “no tengan líderes porque estan descabezados, com si els haguessin executat. Aquesta sentència ha fet mal i JxCat ha dit que dilluns durà a la fiscalia aquestes paraules, perquè en realitat no és el que es diu, que ja se sap, sinó el reconeixement implícit a la nul·la separació de poders que existeix en aquest Estat: el Govern de Madrid dóna una ordre i els jutges obeeixen. És això. Junts per Catalunya, per cert, s’ha proposat fer dimarts a les 20h el míting més gran de la història de Catalunya, que es podrà seguir des de megamiting.cat
 

Publicitat

I per què el PP puja un punt l’agressivitat en el discurs i parla tant clar assumint el risc que això comporta? Perquè Ciutadans se li està cruspint tant l’electorat que fins i tot podria ser que la CUP superés a Garcia Albiol en vots i escons. Tota una deshonra, certament. La desesperació és total i absoluta i, com hem anat dient aquestes dies, Rajoy porta dies aquí per vendre l’obra del 155. Avui Enric Millo mirava de relativitzar les paraules de Soraya, i dir que eren fruit de la campanya, però això no justifica res.
 

A Ciutadans, però, no hi ha qui els pari, excepte el PSC. Arrimadas ho sap i per això posa pressió als d’Iceta presentant-se com a vot útil. I el PSC, en aquest ascens a les enquestes, sabedor que li tocarà fer presidenta a Inés si els tres partits unionistes sumen, no ho vol, i extrema també el discurs. Josep Borrell, l’eterna promesa del partit, és qui encapçala l’odi: “antes de cerrar las heridas, hay que desinfectar”. Borrell entén així la “reconciliació” que ven Iceta. Una reconciliació igual de viciada que la que va haver durant la transició, on el bàndol vencedor oferia una reconciliació, o sigui que se li comprés amablement el discurs de la conquesta, i a veure si ens queia alguna engruna caritativa.
 

El veterà socialista, un vividor més de la factoria del PP-PSOE, aprofitava el míting per riure’s de la presó que pateix Junqueras, i del seu aspecte físic. “Cepillar”, “desinfectar”, “descabezar”, la “gent normal” i la anormal… ens han dit de tot, i encara hi ha gent que no entén que hi hagin tants independentistes. Gabriel Rufián responia a Borrell que la millor manera de desinfectar el la calç viva, en clara al·lusió al GAL. Aquestes són unes eleccions alterades a la mida de Madrid amb els candidats republicans o a l’exili o a la presó, la Generalitat intervinguda, la llibertat de premsa gairebé anul·lada… i encara s’enfaden quan se’ls titlla de feixistes per regalar-se dels independentistes. No volem banalitzar el dolor i el patiment físic de les víctimes de l’holocaust i del franquisme, però cal recordar que Espanya és avui així, en primer lloc perquè és la seva gènesi, i en segon lloc perquè els qui van guanyar la Guerra Civil segueixen governant.
 

I contra tot això, la lluita pels indecisos. Catalunya en Comú té gairebé tots els números per esdevenir l’àrbitre de la situació entre els dos blocs, un paper que ja li agrada, però que no sap què li pot costar, en realitat. No és tant fàcil fer anar la famosa clau. Contra més vots esgarrapi l’independentisme als comuns, més a prop estarà de sumar els preuats 68 escons. I és Albano Dante Fachín qui, amb un vídeo que en un dia ha aconseguit 500.000 visites, ha fet una crida a tots aquells indecisos que es calcula que oscil·len al voltant dels 500.000-1.000.000 de persones a que facin vot útil a l’1 d’octubre i a l’independentisme revolucionari, després de l’enorme decepció que ha estat Podemos, ICV i els comuns.
 

Què passarà dijous? Els nervis a flor de pell, fins i tot en el sí de l’ANC, que ahir feia una crida bastant decantada cap al vot a la llista del president, que ha indignat les candidatures d’ERC i CUP, fins al punt que Agustí Alcoberro ha hagut de rectificar i demanar amb més nitidesa el vot per les tres candidatures independentistes.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut