Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024
Edició 2099

Els Països Catalans al teu abast

Dimecres, 24 de abril del 2024

Els comuns pul·lularan pel Parlament

|

- Publicitat -

Les especulacions sobre com s’ho farà Carles Puigdemont per ser reescollit president de la Generalitat continuen. Aquests dies Esquerra i Junts per Catalunya ja han mantingut algun contacte en aquest sentit, i també per decidir sobre què fer amb la mesa del Parlament i la seva presidència. Això és el primer que s’ha de decidir, i no hi haurà massa temps per fer-ho, només unes tres setmanes. Entretant, Ciutadans es vol posar en la discussió sobre quina ha de ser la configuració de l’òrgan regulador de la cambra. Representants del partit unionista han dit que la seva formació hauria de tenir dos membres a la mesa, i fins i tot han dit que la presidència l’hauria d’ostentar el partit d’Arrimadas. 

 
Res d’això sembla possible, però, ja que tenint en compte el paper que va jugar la mesa en la passada legislatura, la majoria independentista no la deixarà escapar abans. Mentre tot això passa, quan fa una setmana de la jornada electoral, val la pena fer una petita reflexió sobre el partit que va passar més desapercebut després del 21-D: els conuns. D’onze escons van passar a vuit. Fa dos anys es presentaven amb Rabell. Aquesta vegada amb un candidat que han venut tan magnífic: Xavier Domènech. Donats els 70 escons del bloc del Sí, la seva presència al Parlament serà irrellevant. No juguen el paper de jutge entre blocs i no s’integren a cap dels blocs. Estaran pul•lulant per la cambra. 
 
Continuen amb la seva ambigüitat de sempre i seguiran mentre puguin. Malgrat la davallada electoral. Aquesta és la seva autocondemna. Però seguiran així. No són capaços de crear un nou discurs després de tot el que ha passat aquesta tardor. I això està desmanegant aquell moviment dels comuns que va ser capaç d’aconseguir l’alcaldia a Barcelona i una previsió de 30 escons a les urnes. Parlant de Barcelona… qui guanyarà les eleccions d’aquí a un any i mig? És, ara mateix, una incògnita de difícil solució. Un any i mig abans, quatre partits surten com a favorits: Ciutadans, Junts per Catalunya, Esquerra i… els comuns. Si es presenta Ada Colau encara podria ser reescollida (tot i que no està clar), però amb un altre candidat, les probabilitats serien ben minces. La ciutadania a l’hora de la veritat no és equidistant i es decanta per algú en concret. 

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut