Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Gràcies, Carme

|

- Publicitat -

Carme Forcadell també s’aparta. La presidenta del Parlament de Catalunya ha fet un anunci que es preveia des de fa dies: no continuarà ocupant el càrrec que des de 2015 ha ostentat, per bé que continuarà com a diputada d’ERC. Com a motiu principal, Forcadell ha dit que “el moment polític actual demana algú net de processos judicials”. També ha defensat la seva tasca al capdavant de la institució, dient que en tot moment ha “garantit el debat” i no s’ha “doblegat” davant la “censura” que ha intentat perpetrar el govern espanyol.

Com s’interpreta aquesta nova baixa? Doncs d’una manera similar a la de Carles Mundó. El conseller de Justícia destituït va dir que deixava la política per “motius personals”, però és evident que el procés judicial que tots dos han d’afrontar a partir d’ara els deixa amb menys marge de maniobra. Els càrrecs de rebel·lió, sedició i malversació de fons els podria dur a 30 anys de presó. Però a curt termini el pitjor és que tots dos estan en llibertat sota fiança. A la mínima que fessin quelcom que no agradés al Tribunal Suprem, tornarien a la presó. I això no ho vol ningú. Carme Forcadell és qui més querelles acumula en aquest procés, un total de quatre. Mai no li ho podrem agrair prou. Gràcies, Carme. 

Publicitat

Com comentava el Dietari fa uns dies, si Catalunya vol continuar el camí cap a la independència, necessita gent que pugui tenir cert marge per continuar empenyent el mur fins que arribin a estar tan hipotecats judicialment com Forcadell i Mundó. Ara bé, els líders que han pilotat aquest vaixell des de 2016, Puigdemont i Junqueras, han de ser-hi. Els partits unionistes estan molt contents amb els últims passos al costat, amb una Arrimadas fanfarrona dient que es tracta d’un “campi qui pugui del procés”.

És evident que la mesa del Parlament tornarà a ser clau a l’hora de tirar endavant iniciatives que remin cap a la independència. I qui s’hi posarà al capdavant? Diverses veus ja comencen a mirar cap a la mateixa direcció: Ernest Maragall, que serà diputat d’ERC. És una persona amb un recorregut prou contrastat, està lliure de cotilles judicials i, per sobre de tot, té 74 anys. No té cap interès a tenir una carrera política llarga d’aquí endavant, perquè és un camí que ja ha recorregut. A més, a l’Estat li costarà més empresonar un home de 74 anys que un de 30, és evident.

D’altra banda, avui també s’han celebrat les vistes judicials a Joaquim Forn, Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, tres dels quatre líders independentistes a la presó des de fa entre 70 i 87 dies. El Suprem decidirà previsiblement demà si els allibera. I, malgrat que tot apuntava que continuarien a la garjola, les seves declaracions podrien fer canviar alguna cosa. Tots tres han renunciat a la via unilateral per aconseguir la independència. De fet, tant Sànchez com Forn han dit que dimitirien com a diputats en cas que el seu grup parlamentari, Junts per Catalunya, continués advocant per la unilateralitat. Pel que fa a Cuixart, ha afirmat que l’únic referèndum d’independència legal és el que el govern espanyol pugui convocar en un futur.

Una baixada de pantalons? Sí, sens dubte. Però cap de nosaltres hem estat a la presó ni podem posar-nos al 100% a la pell d’ells. Un cop fora, no tindrem absolutament cap dubte del seu compromís, i si creuen que des de les institucions no el poden defensar prou pel procés judicial que tenen, deixaran pas perquè el camí cap a la independència no depengui de les seves querelles. Tenen més de dos milions de persones darrere disposats a arribar al mateix objectiu. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut