Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

L’independentisme comença a recuperar posicions

|

- Publicitat -

El 155 es comença a revertir. El Parlament de Catalunya ha reobert les portes en el primer ple després de la històrica sessió del 27 d’octubre, en la qual es va declarar la independència. La cambra catalana s’ha reactivat encara amb la bandera espanyola onejant sobre la seva façana. I el discurs del nou president de la institució, Roger Torrent, ha estat d’un to més moderat que el de la seva predecessora, Carme Forcadell, fa dos anys quan va assumir el càrrec.

Mentre que l’oposició ha lloat tímidament el discurs de Torrent en contraposició amb el tarannà de Forcadell, la CUP ja ha mostrat decepció per un to menys ‘unilateral’ i menys desafiant contra l’Estat,. Havent vist, però, com va acabar tot a finals d’octubre, potser aquesta és l’única estratègia: recular momentàniament perquè la propera onada pugui tenir més força.

Publicitat

La sessió, com tot el que succeeix últimament en política catalana, ha estat d’allò més inusual tenint en compte que sol ser un pur tràmit. Vuit parlamentaris s’han absentat forçosament, perquè són o bé a la presó, o bé a l’exili i amb risc de ser engarjolats si tornen. Alguns llaços grocs s’han col·locat recordant-los a tots ells. Tot això, abans que la mesa d’edat iniciés la sessió.

Ernest Maragall, com a diputat de més edat, ha presidit aquest òrgan transitori però ha fet notar la seva petjada i, sobretot, que és un Maragall. Ha fet un dur discurs rebutjant els empresonaments, l’exili, el 155 i la suspensió de les institucions catalanes, incloent el Govern. Segons ell, l’Estat “no vol saber res de reconciliació ni de sobiranies compartides” i només vol “derrotar, imposar, humiliar i castigar” el país.

Dit això, ha decidit acceptar el vot delegat dels diputats a la presó, després de la sentència del Suprem que obria la porta a aquest moviment. Els electes a l’exili han decidit no demanar el vot delegat i així evitar posar en un compromís Maragall. Ara bé, els vots de tothom seran necessaris per a una futurible investidura de Puigdemont, així que la mesa haurà de decidir sobre quelcom que el govern espanyol ja ha dit que portarà al TC. Ciutadans i el PP han demanat al veterà diputat reconsiderar la decisió, mostrant així ganes de deixar sense dret de representació política a electes –amb tot el que comporta, com ara alterar la voluntat dels votants a les urnes. 

No ha estat així avui, però. Els comuns s'han mantingut neutres en totes les votacions i no han donat suport als unionistes. Així, els independentistes han estat majoria en totes les votacions i la mesa s'ha acabat conformant amb dos membres de Junts per Catalunya (Josep Costa i Eusebi Campdepadrós), dos d'ERC (Roger Torrent i Alba Vergés), dos de C's (José María Espejo-Saavedra i Joan García) i un del PSC (David Pérez). Així, l'independentisme potser està ara manso, però controlarà la mesa (i, amb Puigdemont o sense, també el govern), així que estarà preparat per la propera onada. Que, com sempre, serà més forta que l'anterior. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut