Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Decisió enverinadíssima del TC

|

- Publicitat -

El Tribunal Constitucional ha bloquejat la investidura de Puigdemont. Ha deliberat durant sis hores sobre si acceptar o no la candidatura del diputat de Junts per Catalunya per ser president, arran del recurs del govern Rajoy. I quin ha estat el veredicte? No decidir si admetre a tràmit o no el recurs -hi havia discrepàncies entre els magistrats-, tampoc cancel•lar la possibilitat que el president es pugui tornar a presentar a la investidura, però fer-la de facto impossible si no passa abans per la presó. En concret, els jutges han decidit posar per escrit que una investidura a distància és il•legal i, si bé en persona és correcte, només pot produir-se si ve acompanyada d’una autorització del jutge Llarena.

Un extrem que ho bloquejarà tot: previsiblement el magistrat del Suprem dirà que primer sigui detingut i posat a la seva disposició i que després si queda en llibertat pot anar al Parlament. Però és evident que no el deixarà pas en llibertat, sinó al mateix forat on manté a Junqueras. Ara la pilota està de la teulada de Roger Torrent i el propi Puigdemont. Si el president del Parlament tira endavant una investidura a distància igualment, no només no la signarà el Rei (així que no serà legal amb la llei espanyola a la mà) sinó que encara vindrà acompanyada d’una querella contra Torrent. I si el president torna i es presenta al Parlament, no li servirà de res amb la llei espanyola a la mà, perquè també es considerarà il•legal en no tenir el beneplàcit del Suprem.

Publicitat

És una teranyina, un cercle viciós, una trampa, una manera de manipular els resultats electorals de manera barroera. Tot i que s’ha de reconèixer que acceptar a tràmit el recurs de Rajoy encara hauria estat més barroer. Una opció és que no hi hagi ple -cosa que a la CUP no li faria pas cap gràcia-, però és clar, això allargarà el 155. I per bé que potser no hi haurà eleccions perquè el rellotge no començarà a comptar, la situació encara estarà encallada i les urpes de Madrid, encara estaran posades sobre les institucions catalanes.

El Tribunal Constitucional també ha deixat un regalet extra: ja ha prohibit d’entrada el vot delegat dels cinc diputats a Brussel•les. Això vol dir que si no en dimiteix un, els independentistes no sumarien majoria simple. I si no ho fessin tres, no es gaudiria de la majoria absoluta que els han demanat. El TC ha actuat preventivament, de manera inèdita, i no ha acceptat el bunyol de Rajoy però bloqueja Puigdemont. A més, estalvia a la policia espanyola gastar més diners en operatius especials per registrar fronteres, maleters de cotxes i immediacions del Parlament. Veurem la resposta, també.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut