Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

El flux comercial, una estructura d’Estat cada cop més potent

|

- Publicitat -
El debat sobre la investidura continua avui a Brussel•les. Una delegació d’ERC barrina sobre el futur immediat del lideratge del país amb Carles Puigdemont a la capital belga. Junts per Catalunya diu que hi ha alternatives perquè el president legítim torni, mentre que Esquerra s’ho continua mirant de reüll i cada vegada més substitueixen més la defensa de Puigdemont per el clam per fer una investidura efectiva. El debat continua en paral•lel a les deliberacions del TC i també del Suprem, que demà decidirà sobre l’empresonament de Jordi Sànchez. 
 
Amb el garbuix actual, les possibilitats reals d’independència en un termini no massa llarg sembla que s’esvaeixin. Ara bé, aquest diumenge llegíem a la premsa unes dades que indirectament donen ales a aconseguir l’objectiu de l’Estat propi: l’evolució del pes dels mercats català, espanyol i internacional en el flux comercial a Catalunya. Per primera vegada, el flux comercial dins del Principat és més gran que les exportacions a la resta de l’Estat. En els dos casos, la xifra ronda els 37.000 milions d’euros amb dades de 2016. Però molt per sobre d’aquests dos mercats, les empreses catalanes fan molt més negoci fora de les fronteres de l’Estat, amb 62.000 milions d’euros. I la tendència és a l’alça. Cada any que passa, les exportacions internacionals ocupen cada vegada més part del pastís. 
 
I aquesta trajectòria és inversament proporcional al flux comercial a l’Estat. Espanya sempre havia estat el primer mercat de Catalunya fins que, el 2010, el món superava per primera vegada l’Estat, coincidint amb la crisi econòmica. Les empreses van començar a mirar fora i han trobat un filó. I ara, el 2016, el flux comercial dins del Principat ha superat per primer cop el de la resta de l’Estat. 
 
Això és una estructura d’Estat. I sobretot en una situació de conflicte, en què qualsevol nova aproximació a la independència provocarà un boicot espanyol als productes catalans. Si fa uns anys l’argument del boicot que ens portaria a la ruïna tenia un mínim sentit per rebutjar la secessió, ara és cada any més impensable. L’espanyol és només un dels 200 estats que existeixen al món. I no és precisament dels més rics. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut