Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Les travesses apunten a Artadi i Sànchez

|

- Publicitat -

Elsa Artadi és el nom que ha corregut per tot arreu com a possible successora efectiva de Carles Puigdemont. Els partits independentistes només donen el nom d’ell com a presidenciable, encara, però cada vegada són més les veus que obren una mica l’espectre. En el fons, tothom és conscient que si Rajoy no vol que Puigdemont repeteixi, ho aconseguirà, té tots els poders de l’Estat ansiosos per col·laborar-hi.

Així, el d’Artadi és un nom que cada vegada sona més, juntament amb el de Jordi Sànchez. Ella seria la primera presidenta de Catalunya dona, mentre que ell seria el primer que comença a exercir entre reixes. No està clar, però, si l’Estat posaria fàcil una investidura de l’exlíder de l’ANC, però en tot cas encara donaria més força al discurs de la repressió de Madrid que privin la investidura d’un diputat electe a qui sí deixen votar per via delegada en els plens del Parlament.

Publicitat

Mentre el TC acaba de decidir sobre el tema i mentre les especulacions sobre el possible successor del president legítim, ningú no descarta que s’acabi celebrant un ple per reinstaurar Puigdemont. El que sí que és cada vegada més clar és que alguna cosa simbòlica prepara l’independentisme. Avui s’ha comentat la possibilitat de fer una moció parlamentària per reconèixer-li la legitimitat. Un gest polític rellevant, però que no tindria efectes legals. Això no hauria de comportar tampoc problemes a la justícia pels diputats, però qui ho pot descartar? De fet, la declaració d’independència també era una resolució. I ja sabem quines en van ser les conseqüències.

Sobre Elsa Artadi, Xavier García Albiol ja ha opinat deixant clar que la Generalitat “no podria caure tant baix” si s’investís. Ha criticat que “no representa ningú excepte Puigdemont” –‘oblidant’ que la llista on Artadi anava en un lloc destacat va ser votada per gairebé 950.000 persones, mentre que la d’Albiol no va arribar als 200.000–. També ha criticat la seva suposada manca d’experiència… De fet, en pocs segons ja li ha etzibat una bona colla d’exabruptes. És clar, no ha tingut el valor de criticar el fet que sigui una dona, però… és difícil no ser malpensats tractant-se del personatge.

En qualsevol cas, el govern espanyol continua rebutjant Puigdemont, però ara també apunta a TV3. La ministra de Defensa, María Dolores de Cospedal, ha afirmat que ‘La Teva’ és “manipuladora i propagandística”, i ha dit que si s’allarga el 155, hi haurà una reflexió sobre la funció tant de TV3 com de Catalunya Ràdio. No ha comentat, però, que segons el CAC, la corporació pública va ser la que va oferir la cobertura del 21D amb més “diversitat” i amb un repartiment més equitatiu amb les candidatures que s’hi presentaven.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut