Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Boya, a l’atac

|

- Publicitat -

A partir de dimecres començaran a passar pel Suprem una nova fornada de líders independentistes com a investigats per la macrocausa general contra l’1-O i la declaració d’independència. Artur Mas, Marta Pascal, Marta Rovira, Neus Lloveras i Anna Gabriel s’enfrontaran els propers dies al jutge Llarena, però la primera que ho farà serà Mireia Boya aquest dimecres.

L’exdiputada de la CUP ha afirmat en roda de premsa avui que no ha servit de res que els líders engarjolats hagin “abjurat” a la seva ideologia. Vist això, ella ha dit que pensa “anar de cara, sense por” davant del magistrat, així que ni renunciarà a l’1 d’octubre, ni al programa electoral de la CUP. Fins ara, els àudios filtrats dels consellers destituïts han demostrat que van amansir-se davant del tribunal per mirar de no entrar (o romandre) entre reixes. Però a quatre ells no els va servir de res dir que acataven la Constitució, la legalitat espanyola, el 155, o dir que la declaració d’independència va ser simbòlica.

Publicitat

Ara bé, Mireia Boya sembla que no es vol baixar els pantalons ni un mil·límetre. Veurem què decideix Llarena, però un total de sis persones podrien ingressar a centres penitenciaris els propers dies en el pitjor dels casos. Boya ha dit que té clar que, si l’envien a la presó, no en sortirà fins que es proclami la República, i ha instat la classe política d’anar més enllà dels llaços grocs i implementar l’Estat català.

I vés a saber si té raó. Segons publiquen avui ‘La Vanguardia’ i ‘Público’, el jutge Llarena vol acabar amb la causa independentista com més aviat millor. El mes vinent podria tancar la instrucció, i el mes següent podria haver-hi ja l’acta de processament, en què alguns (o tots!) dels 28 líders investigats seran enviats oficialment al banc dels acusats. Això provocarà que, aquells qui siguin diputats, podrien quedar inhabilitats automàticament abans del judici.

En qualsevol cas, les especulacions periodístiques diuen que el judici es podria celebrar l’octubre i la sentència es podria saber el desembre. Tot, per la via rapidíssima. Junqueras, Forn, Sànchez i Cuixart podrien no veure la llum fins llavors, i continuar tancats després del judici fins vés a saber quan.

L’Estat no mostra ni la més mínima fissura ni distensió, mentre que els independentistes dubten amb la investidura i el nou govern. Tant és així que avui el Tribunal Constitucional ha tombat l’ús “preferent” de l’aranès a les administracions recollit a la Llei de l’Occità. Una nova injustícia sense sentit, tenint en compte que catalans i aranesos s’havien posat d’acord en aquest sentit i a tothom li estava bé. De ben segur que aquesta nova acció que torna a vulnerar l’autonomia del Principat dóna forces a Mireia Boya per afrontar l’embat del Suprem dimecres.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut