Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

L’Estat veu una autopista per fulminar la immersió amb el 155

|

- Publicitat -

Ja són a dins de la Generalitat. Ara tot és molt més fàcil. Durant els últims anys l’Estat espanyol, empès per Ciutadans, ha lluitat per intentar carregar-se la immersió lingüística, i no ho ha aconseguit malgrat les múltiples sentències de tribunals en aquest sentit. El departament d’Ensenyament, controlat per governs votats per la ciutadania, mai no ha cedit. Fos del partit que fos.

Però és clar, ara el departament està controlat per Mariano Rajoy, està indefens, sense absolutament cap marge després d’una apropiació a la força. El president del govern espanyol ha confirmat a Societat Civil Catalana –amb qui s’ha reunit, cosa inèdita amb l’ANC, per exemple– que el ministeri d’Educació s’està planejant afegir una casella d’ensenyament en castellà a les preinscripcions de les escoles catalanes, que han de començar en unes setmanes. El secretari d’estat d’Educació també ho ha afirmat, i ha dit que properament prendran una determinació al respecte.

Publicitat

Les preinscripcions solen començar a finals de març i sempre les ha organitzat el departament d’Ensenyament. Ara, però, serà Mariano Rajoy qui tindrà la paella pel mànec a excepció que es formi govern properament. I això no sembla massa probable. Junts per Catalunya i Esquerra se les continuen tenint, i el que proposa un, li sembla malament a l’altre. No ens havíeu dit que apel·laríeu al Tribunal Europeu de Drets Humans; sí que us ho havíem dit; no, no ens havíeu avisat. Aquest és el nivell. I mentrestant, el 155 veu una autopista per carregar-se un dels pilars que continuen impol·luts des de la restauració de la democràcia: la immersió lingüística.

La mesura, curiosament, suposaria com un referèndum pels pares entre el català i el castellà. I per la via directa, sense haver d’intentar dialogar amb ningú, reformar cap llei, crear cap legislació ni res que se li assembli. Referèndum sense avisar acollint-se a l’aixopluc del 155, que va començar moderat, però per evitar la paràlisi haurà de començar a desplegar-se en la seva plenitud. A cada decisió que s’hagi de prendre, com la de la preinscripció de les escoles, Madrid optarà per la via anticatalana. Sempre.

Els és igual trencar la cohesió de les escoles i crear un país amb dues comunitats lingüístiques separades des de ben petits. De fet, potser ho estan desitjant, perquè saben que dividir Catalunya d’aquesta manera suposaria un veritable escapçament. Just l’objectiu de Soraya Sáenz de Santamaría.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut