Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Eixamplant horitzons

|

- Publicitat -
Anna Gabriel es quedarà a Suïssa i plantarà demà al Tribunal Suprem. L’exdiputada de la CUP ha decidit buscar refugi al país helvètic per evitar la justícia espanyola. Creu que a Madrid no tindria un judici just. És per això que té tota la intenció del món d’establir-se a Suïssa i continuar exercint de professora de Dret a la UB. 
 
Lògicament preveu que l’Estat engegui una ordre de cerca i captura internacional, però té confiança amb que l’estat suís la denegarà. Alguns recorden que es podria veure beneficiada de la no-extradició d’Espanya a Suïssa d’Hervé Falciani, l’enginyer que va filtrar dades de centenars de milers de clients de bancs suïssos que estaven presumptament defraudant a les hisendes nacionals. Seria estrany que Suïssa usés el cas per venjar-se, ja que la justícia sembla a priori més seriosa que l’espanyola. Ara bé, és una possibilitat. En el supòsit que es decidís extradir Gabriel, ella ja ha dit a un diari helvètic que demanarà asil polític.
 
El ressò de l'independentisme s'estén encara més a Europa. El debat que va viure la societat belga sobre els catalans que s'hi havien exiliat es podria reproduir ara al país dels Alps, fora de la Unió Europea. L'estratègia dels líders del procés, d'aguantar la repressió de l'Estat per així deixar-lo en evidència, però alhora de tenir un peu a l'estranger per explicar-ho, pot ser guanyadora a llarg termini. 
 
Entretant, avui Artur Mas i Neus Lloveras han passat pel Suprem, amb els dos sortint sense mesures cautelars. L'expresident ha repetit, com ja ho han fet altres líders, que la declaració d'independència va ser simbòlica, cosa que fa mal a l'independentisme ciutadà. S'ha d'entendre aquesta estratègia de no voler fer-se l'heroi si no se n'ha de treure res (dir que la declaració era seriosa tampoc convertiria el país en independent automàticament), però la preservar la dignitat del poble també és important per mantenir la flama viva. 
 
Amb aquesta ràfega de declaracions al Suprem ja superada (i a l'espera que s'activi un ordre de cerca i captura per a Gabriel), ara tots els ulls se situen a la investidura. Junts per Catalunya insisteix en la possibilitat de canviar la llei de presidència, però Torrent no ha admès a tràmit la proposta d'esmena, al·legant que els lletrats del Parlament s'han de posicionar. Continua donant la sensació que els de Puigdemont i els de Junqueras no remen cap a la mateixa riba, i així van passant els dies. Madrid no té cap intenció d'accelerar res, ja li està bé un 155 que a dia que passa es torna un xic més demolidor. 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut