Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Torrent, sota pressió

|

- Publicitat -

La situació entorn la presidència de la Generalitat comença a ser una mica exasperant. Ja són més de 80 els dies que han passat des de les eleccions que havien desterrar el 155, i encara som al mateix punt que fa quatre mesos i mig, quan Rajoy va fulminar l’autogovern català. Els partits independentistes no són capaços de trobar la sortida del laberint on es troben, per bé que l’Estat no els ho posa gens fàcil. Havent deixat que Carles Puigdemont i Jordi Sànchez es presentessin a les eleccions, ara els barra el pas a l’hora de ser presidenciables.

En qualsevol cas, la sensació general cada vegada és de més ganes de govern i d’acabar amb la suspensió de l’autonomia. Cada dia que passa hi ha més gent (independentistes inclosos) que no entenen l’estratègia d’anar provant candidats que es trobaran amb la negativa de l’Estat davant. El ‘carreguem-nos de raons’ tan efectiu fa uns mesos es va desfer a miques el 2 d’octubre, quan la Unió Europea va girar l’esquena a Catalunya malgrat la violència policial espanyola. Els ànims estan decaiguts, la gent ja no creu en Europa.

Publicitat

L’estratègia d’anar al Tribunal Europeu de Drets Humans és bona, però la impossibilitat d’anar-hi abans de recórrer tot l’entramat judicial espanyol esgota a qualsevol. I més, tenint en compte que el camí que s’està recorrent ara s’hauria pogut fer en els primers 30 dies que van succeir els comicis. La trampa espanyola sempre ha estat la mateixa des de 2012: desgastar el contrincant fins la extenuació. I, tot i que no és exitosa, ja que l’independentisme treu més vots a cada elecció que passa, fa que la moral decaigui. I també fa renéixer una i una altra vegada les pugnes en el sector independentista, que tant temps han fet perdre. I tota pèrdua de temps és pèrdua d’oportunitat.

Roger Torrent és ara en una posició difícil, amb l’unionisme collant-lo al màxim tenint en compte que ha posposat el ple a l’espera d’un recurs al TEDH que al final no s’ha presentat. To està enlaire. Veient el panorama, Esquerra ja ha dit que la prioritat és fer govern, insinuant que si s’ha de canviar de candidat, s’haurà de fer, cosa que probablement no agradarà als ex-convergents. Amb tot, Carles Puigdemont ha reunit els seus diputats a Brussel·les aquest dimecres. Alguna cosa important es cou – potser l’acceptació que s’ha de canviar de candidat? Si és el cas, la via TEDH no s’ha de deixar estar pels candidats fallits, però.

El més sorprenent de tot, però, és que l’independentisme ‘mainstream’ encara no té el suport de la CUP assegurat. Amb el temps que han tingut per posar-se d’acord! Si al final es nomena un candidat que no trobi l’oposició de l’Estat, que falli la investidura perquè no té el suport dels 68 diputats independentistes mínim perquè tiri endavant seria la cirereta del pastís d’un trimestre perdut.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut