Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Els moviments per la investidura es materialitzen

|

- Publicitat -

L’honorat amic del Dietari Jordi Sànchez no serà president de Catalunya. El número 2 de Puigdemont a Junts per Catalunya s’aparta per aconseguir investir un cap de l’executiu i intentar sortir de la presó. L’expresident de l’ANC ha assistit a una vista al Tribunal Suprem on la seva defensa ha explicat la seva intenció de deixar l’acta de diputat “en les properes setmanes”. Això hauria de provocar un efecte dòmino que acabi amb el 131è president de la Generalitat investit.

Demà a les 12 Roger Torrent compareixerà al Parlament previsiblement per anunciar que retira el nomenament de Sànchez com a candidat i per fer una nova ronda de consultes amb els grups. Aquesta és la primera peça que cau en la filera de fitxes de dòmino, però encara en falten moltes. Les més importants són com sempre la identitat del nou presidenciable (i les pegues que l’Estat hi pugui posar) i la CUP. Els anticapitalistes han tornat a deixar clar avui que sigui quin sigui la persona escollida, la tombaran si, com ells creuen ara, el pla de govern per aquesta legislatura és “autonomista” i no “republicà”.

Publicitat

Tot plegat es podria desencallar en qüestió de dies. Fins i tot Esquerra ha previst una investidura la setmana vinent, abans de Setmana Santa. Ara bé, si els dos grans partits independentistes no fan cap altra concessió, l’efecte dòmino pot acabar portant al pedregar, és a dir, a noves eleccions.

L’altra peça que podria obstacularitzar-ho tot és la identitat del nou presidenciable. Tot apunta que serà Jordi Turull, com avui se li ha escapat a Meritxell Serret. Ara bé, res no es pot descartar. Serà capaç l’Estat de posar traves a un diputat que, a diferència de Puigdemont i Sànchez, no té cap problema per assistir al ple d’investidura? No es pot descartar res. I menys, tenint en compte que ni al govern espanyol, ni al PSC ni a Ciutadans li fa cap gràcia que algú investigat pel cas judicial independentista ocupi la presidència de la Generalitat. Tot se sabrà en qüestió de dies.

Amb tot, no pot passar per alt un fet que perpetua la ignomínia de la fiscalia espanyola: el ministeri públic no en té prou amb que Jordi Sànchez desaparegui de la vida política, ja que ha demanat que continuï a la presó. Mentrestant, en una altra vista avui, la fiscalia dóna llum verda perquè Joaquim Forn surti de la garjola sota una fiança de 100.000 euros. El motiu? Una causa “humanitària”. El conseller d’Interior destituït ha donat positiu en tuberculina en una prova que li han fet al centre penitenciari. Quin és el preu que hem d’arribar a pagar per la llibertat? Els líders independentistes, un preu molt alt, però encara res a veure amb el que pagarà Catalunya, que encara li queden moltes batalles per arribar a ser lliure. El Suprem probablement decidirà demà sobre els dos líders independentistes.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut