Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Llarena s’ho pensa dues vegades

|

- Publicitat -

A la presó de Neumünster deuen estar sorpresos de tenir un núvol de periodistes davant del recinte penitenciari. A l’Hospital que hi ha a pocs metres, segur que també tenen molta curiositat de veure la premsa internacional anant a dinar a la cafeteria que tenen. Avui tot segueix pràcticament igual que ahir, però a Alemanya els està esclatant la bomba. La premsa del país en va plena de la captura del peix gros català. Ha d’extradir Alemanya a Puigdemont, o no? La veritat és que la detenció del president és un maldecap per la seu de la sobirania de facto europea. En pocs mesos, Espanya ha passat de tenir la situació absolutament controlada, amb un pletòric Rajoy anunciant un dissabte el 155, a tenir ara quatre pollastres escampats per Europa, i tota la premsa de fora parlant-ne.
 

Bèlgica, Escòcia, Suïssa i ara Alemanya. L’independentisme ha fet molt bé d’escampar-se pel vell continent i posar a prova les justícies d’aquests països. Sense cap mena de dubte, Alemanya és la prova més dura, els germànics s’ho han de pensar bé i no tots els indicis apunten tant clarament ara a què se l’extradirà sense més. La Fiscalia del país creu que es decidirà després de setmana santa perquè la situació és complexa i el reu s’oposarà al trasllat. Ara, a més, l’ONU ha emès una notificació en la qual dóna a conèixer que ha admès a tràmit la demanda e la defensa de Carles Puigdemont perquè se li vulneren els drets polítics. La decisió de l'ONU se suma al dictamen de la setmana passada sobre l'excandidat a la investidura Jordi Sànchez.
 

Publicitat

Això darrer segurament ha fet pensar-se a Llarena dues vegades els següents passos a fer. El jutge permetrà ara que es personi davant la causa del Suprem, en trobar-se en disposicions judicials al país germànic. També ha acceptat el personament de Ponsatí i Puig. Llarena ho havia denegat fa uns dies, i ara recapacita. Llarena també s’ha fet enrere, de moment, a l’hora de suspendre la condició de diputat a Puigdemont i Comín, cosa que tenia prevista de fer avui. El president català, mentrestant, és a la presó en condicions excel·lents tal i com ha explicat avui el seu advocat, que ja l’ha visitat, a Neumünster. Si bé només fa dos dies que hi és, els advocats envien un missatge optimista, però guarden silenci sobre les condicions concretes en les quals es troba Puigdemont. “El president no defallirà” ha dit. “Es considera un pres polític”, ha afegit.
 

A Alemanya faran un màster sobre Catalunya aquests dies, i de les reticències de fa un temps i la poca simpatia amb l’independentisme, potser al final alguns entendran perquè la gent està tallant les carreteres cada dia. Els CDRs fan la seva feina, i els tallks cada vegada són més, i més perillosos. Els Mossos d’Esquadra han fet algunes càrregues per desallotjar, però la tensió ha estat menor que en d’altres dies. Molts membres d el’organització semi-anònima s’han dedicat a tallar vies com l’AP7 i la N340 (més típiques), però avui també s’han encarregat de col·lapsar Barcelona, a l’Av. Diagonal, la Meridiana i Sants.
 

Espanya és molt optimista sobre l’extradició. El ministre Fernández de Vigo diu que “tot està en mans de la justícia alemanya”. Però tothom es pregunta què carai feia la policia espanyola perseguint el president català fora de la seva jurisdicció, fora de l’Estat espanyol. Sembla ser que es va posar un geolocalitzador al mateix cotxe del president i se’l va anar seguint. Espanya no es talla, maldestre, davant res. Els polítics catalans han de seguir denunciant la seva situació, però amb la màxima precaució, estem davant d’un Estat que ho pot tot. Demà segurament es mouran més coses: el Parlament es reunirà en ple, i sabrem alguna cosa més de Clara Ponsatí, que té previst entregar-se demà voluntàriament a la policia del país, i està rebent l’escalf de tot Escòcia, inclòs el Govern. Veurem.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut