Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

La investidura, a mans de Comín?

|

- Publicitat -
Els dies festius de Setmana Santa ja han arribat, i per fi han portat un breu parèntesi a l’excepcionalitat i els sotracs diaris en la política catalana i la judicialització del procés. I, fent balanç dels tres primers mesos de l’any, la situació és desoladora: l’independentisme no ha aconseguit investir un president després de tres intents vetats pel govern i jutges espanyols. Així, encara no hi ha nou executiu català cinc mesos després que Rajoy rebentés el de Puigdemont i el 155 ja ha complert el seu cinquè mes amb més facilitat per imposar-se sobre la població de la que mai es podria haver imaginat. 
 
I el més preocupant: hi ha deu líders independentistes a la presó. Començant per Puigdemont a Alemanya, i seguint per Junqueras, Romeva, Bassa, Rull, Turull, Forcadell, Forn, Sànchez i Cuixart. Això, sense oblidar-nos dels exiliats i perseguits per la justícia espanyola amb euroordres i les desenes i desenes de persones investigades pels fets de l’octubre passat al Suprem, l’Audiència Nacional, o el jutjat d’instrucció número 13 de Barcelona. 

 
Tot plegat, amb una situació de desorientació independentista comprensible, però una injustificable manca d’unitat. Les velles escaramusses entre Esquerra i els successors de Convergència són incessants, fins i tot a nivell de la militància rasa per Twitter, mentre que la CUP agafa un rumb electoralista insistint a implementar la independència i continuar desobeint ara, quan no tenim ni autonomia. No s’explica la manca d’unitat, però no hauria de sorprendre, perquè no només porta passant durant tot el procés, sinó que en el passat aquestes pugnes internes tenen un paral·lel clar: la desunió a Catalunya per fer front al feixisme durant la Guerra Civil Espanyola. 
 
Tornem a repetir els errors del passat, que costaran de justificar als nostres descendents, de manera que ens costa ara entendre com no es va plantar cara al franquisme amb un front comú sense fissures. 
 
Ara el proper objectiu continuar sent investir un president, i en aquest sentit avui Josep Costa (JxCat) ha dit que, encara que ho consideraran una solució provisional, la seva formació podria investir algú que no sigui Puigdemont. Els noms es mouen entre Elsa Artadi, Quim Torra, Marc Solsona, o algú que no sigui diputat ara, però que ho pugui ser fent córrer la llista. Ja es veurà, però en tot cas, sempre hi haurà la CUP per vetar-ho en una estratègia difícil d’explicar.

Amb tot, no està clar si abans que s’acabi el termini per la investidura, Llarena haurà inhabilitat Puigdemont -o l’haurà deixat votar des de la presó de Neumünster. En aquest cas, tot estaria a les mans de Toni Comín, que si dimitís, faria que la suma entre JxCat i ERC pogués investir un president sense la CUP. Si no ho fes, el marcador d'una potencial investidura quedaria en empat a 65 vots a favor i en contra, amb les 4 abstencions cupaires, un resultat insuficient. Així, està la investidura a les mans de Toni Comín? 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut