Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

Mercaderia humana

|

- Publicitat -

Tot just quan ens posem a escriure el testimoniatge d’avui tenim notícia que JxC i ERC han pactat provar d’investir altra vegada a Jordi Sànchez. El nostre estimat prologuista, que semblava que havia de retornar l’acta per acontentar Llarena i aconseguir la llibertat, s’hi va repensar veient que cada renúncia alimenta una mica més al jutge espanyolíssim. Així, amb la carta de l’expresident de l’ANC viva, els dos partits majoritaris de l’independentisme català miraran de deixar en evidència el Tribunal Suprem tirant de les recomanacions de l’ONU. Si el pla torna a fallar, JxC ha arrencat dels republicans investir el candidat “efectiu” o “de veritat” abans de Sant Jordi. Recordin que el temps està corrent, i la cosa no es pot allargar massa més.
 

Però… i la CUP? Bé, Puigdemont i Comín s’han compromès a renunciar a les seves respectives actes de diputats perquè no es torni a repetir un capítol com el que vam viure amb Jordi Turull. Veurem com s’ho prenen els cupaires que, com poden preveure, segurament no compraran la fórmula que els proposi JxC i ERC. Sembla ser que l’acord sí que tindria el vistiplau de l’actual president de la Generalitat a l’exili, i ara a la garjola, Carles Puigdemont, que avui ha rebut la visita de Josep Costa, qui segurament ha acabat de tancar amb ell els darrers serrells del pacte. Avui ha estat un dia de moltes visites per al president, entre d’altres, la de la seva dona, Marcela Topor.
 

Publicitat

Mentrestant, a l’Estat espanyol, la justícia ha sorprès tothom encarregant la detenció del conegudíssim Hervé Falciani, reclamat per Suïssa amb una euroordre fa anys. L’Audiència Nacional espanyola la va denegar el 2012 després de detenir el revelador de secrets en aquell moment. Ara sí, abans no. A l'expert en sistemes d'informació i ex empleat de banca se li atribueix la difusió de la “llista Falciani” amb noms de clients del banc suís HSBC. I què busca amb aquesta detenció, que segurament acabarà en entrega, l’Estat? Òbviament pressionar l’Estat suís perquè retorni Marta Rovira, i potser després Anna Gabriel. Contra la secretària General d’ERC pesa una euroordre de detenció; contra Gabriel, de moment encara no. Però tot es qüestió de temps. Espanya trafica així amb persones, com si fossin mercaderia humana i això fos l’Europa del segle XVI, amb esclavisme i inquisició incloses.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut