Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

L’alliberació de Puigdemont contra tot pronòstic desferma l’eufòria a Catalunya

|

- Publicitat -

Aquesta tarda, els catalans han pogut destapar una ampolla de cava, com feia mesos (des del 21D) que no ho feien: Carles Puigdemont, el 130è president de la Generalitat, serà alliberat demà de la presó de Neumünster, on ha estat detingut fins que el jutge no decidís les mesures cautelars.
 

I què ha decidit el jutge? Ahir, Gonzalo Boye, l’advocat de Comín i Serret, apuntava cap a una bona notícia entrada la matinada: “Hoy va a ser un buen día …y ahí lo dejo”. Pleno al 15, que dirien els que juguen a fer travesses futbolístiques. L’Audiència Territorial de Schleswig-Holstein ha refusat l’acusació de rebel·lió que pesa sobre el president català, i ha dit que seguirà valorant el tema de la malversació per la qual cosa deixa bastant descafeïnada l’euroordre espanyola. Les mesures cautelars són llibertat sota fiança de només 75.000€, que ja han estat ingressats per part de la Caixa de Resistencia d’ANC i Omnium; i el president català haurà de comparèixer un cop per setmana a més de demanar permís cada vegada que vulgui abandonar el poble. En qualsevol dels casos, no podrà sortir del territori alemany de manera ordinària.
 

Publicitat

En comparació al que tothom s’esperava, la notícia és molt bona. Un motiu d’alegria que ha anat acompanyat de la decisió del jutge belga: Comín, Serret i Puig queden alliberats sense cap càrrec. L’alegria s’ha desbordat pels tres cantons del país. El revés que tot això suposa per la justícia i l’Estat espanyol és absolutament detonant i mereixeria unes quantes dimissions, de viure en un govern honest. Avui hi haurà molts directors de diari menjant-se portades, i a Moncloa més d’un no dormirà. El règim espanyol segueix esquerdant-se, la revolució catalana avança lentament, però avança amb pas ferm. Quina serà la reacció d’Espanya? La de qualsevol règim d’actituds dictatorials: negar la major, i carregar contra Alemanya, com si fos una illa perduda del Carib.
 

El president segurament serà alliberat demà, i dema mateix es preveu que comparegui. Aquest, segons afirma el vicepresident del Parlament, Josep Costa, pot ser el primer pas per a l’alliberació de tots els presos polítics. El delicte de rebel·lió s’ha vist “manifestament infundat”. I, encara més: el govern suís ha resolt el tema Hervé Falciani dient, en primer lloc, que el reclamaven des de fa més d’un any. Suïssa ha subratllat després que no pensa participar d’aquesta espècie d’intercanvi de cromos que pretén el regim espanyol. Increïble. Per totes bandes.
 

I quan la gent ja transportava la ment a Canaletes, Bèlgica anuncia que obrirà diligències contra Espanya per haver posat un geolocalitzador al cotxe del president. Eufòria màxima. Aquesta tecnologia, instal·lada pel CNI, els va permetre seguir al president i forçar la seva detenció a Alemanya. De traca. L’obertura de diligències arriba perquè els Mossos que l’acompanyaven, i que estaven fora de servei, van denunciar immediatament davant de les autoritats belgues la instal·lació d’aquest dispositiu.
 

La mala notícia, funesta, i en contrast amb les altres, és que la cúpula dels Mossos serà processada, amb Trapero al capdavant, per sedició (s’ha eliminat rebel·lió). La possible pena de presó baixaria de 30 a 15 anys, però aquest ajustament de comptes que està protagonitzant Espanya contra la policia catalana és vergonyosa. No tenen més arguments que dir que els Mossos es van mostrar passius l’1O, mentre es mengen les ungles perquè el cos dirigit per Trapero va organitzar un dispositiu que va liquidar la cèl·lula jihadista que va atemptar a Barcelona, en dos dies.
 

Espanya ha quedat molt tocada internacionalment parlant. Tothom pot comprovar com no només no hi ha separació de poders a l’Estat, sinó que, a més, s’inventa els delictes i actua com si fos un estat autoritari medieval. Catalunya torna a deixar en evidència l’Estat i, malgrat la causa contra Puigdemont segueix viva, l’eliminació del delicte principal obre la porta a què, com deia l’amic Costa, es desmunti tota la causa general. Segurament tot acabarà a Estrasburg.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut