Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Manuel Valls irromp en la cursa per Barcelona

|

- Publicitat -

Ni Montoro, ni el jutge Llarena, ni la Guàrdia Civil… ni potser ETA. Manuel Valls és el personatge del dia. Albert Rivera li ha ofert ser el candidat de Ciutadans a l’alcaldia de Barcelona. I l’exprimer ministre francès ha dit que s’ho pensarà. Boom! Bombàs! Cop d’efecte inesperadíssim de la formació taronja que molt em penso que no ha parlat abans amb l’actual cap de files, Carina Mejías, que afirmava que es volia presentar a unes primàries ciutadanes fa un temps. Si Valls dóna el ‘Sí’, de ben segur que serà el candidat.
 

La notícia ha sorprès tothom i ha eclipsat el ‘Dia d’ETA’. La banda terrorista ha publicat un comunicat aquest mati demanant perdó… a les víctimes col·laterals. L’Estat ha tornat a carregar els neulers contra els terroristes, i les associacions de víctimes han clamat al cel perquè ETA no demanés perdó a tothom. Tota la raó, però… què s’esperaven? La banda ara ja no armada no renunciarà a la seva història sexagenària de lluita contra el franquisme. El problema és que, mort el dictador, la perspectiva de lluita va canviar, i els terroristes van perdre el nord. Assassinats cèlebres com els d’Ernest Lluch, Blanco, l’Hipercor, la caserna de la Guàrdia Civil… massa gent innocent ha pagat el deliri malaltís dels terroristes. Vist amb els ulls d’avui, però, el que queda són els 829 morts i l’únic que espera tothom és que es dissolguin ja d’una vegada i Euskadi pugui seguir el seu camí en pau definitivament.
 

Publicitat

Tornem a Valls. Pot presentar-se? Bé, teòricament ostenta la doble nacionalitat (és nascut a Barcelona), i no cal que estigui empadronat a la ciutat. Això no seria problema tampoc, se li busca una casa com s’ha fet amb Puigdemont, i punt. Està, però, capacitat per presentar-se a l’alcaldia? Evidentment no. Què en sap de la connexió del metro? Que en pot opinar si no hi viu ni ho utilitza? Què opina de la superilla? Del turisme? De la realitat de zones com Nou Barris…? Com sempre, Ciutadans planteja una veritable operació de màrqueting que disputi l’alcaldia a Colau, i els independentistes haurien de considerar dues vegades amb quina estratègia es presentaran, si no volen passar de Colau a Ciutadans. La qüestió, en qualsevol cas, torna a situar Catalunya en l’epicentre internacional europeu. Valls, no ho oblidem, ve de ser primer ministre francès, caigut en desgràcia, sí, però potser ara vol utilitzar la ciutat com a plataforma per rellançar-se. L’espectacle està assegurat.
 

Mentrestant, el serial Montoro-Llarena prossegueix. Malgrat les indicacions del govern Rajoy, Montoro no dóna el braç a tòrcer, i ha posat el govern espanyol en un jardí que s’ha transformat en una selva. El ministeri diu que feta la comprovació comptable dels comptes del Govern català, no ha trobat un sol euro malversat. La Guàrdia Civil diu el contrari i Llarena demana explicacions. Lògic, el jutge ha de seguir amb el processament i les euroordres i ara mateix està en fals.
 

Avui també hem viscut un episodi grotesc. La Generalitat (recordin que ara sota la tutela del 155), demana a Artur Mas (que la va presidir) que retorni els 5,2 milions que va destinar al 9N, reobrint un cas que la justícia ja havia tractat. Demencial, persecució fins les darreres conseqüències. El mateix ha passat amb Agustí Colomines, director fins avui de l’Escola d’Administració Pública de Catalunya i amb Maria Borrell, Directora de Relacions Exteriors. El cessament de tots dos ha estat anunciat pel virrei Millo que ha donat a entendre que la motivació era clarament ideològica. Catalunya segueix intentant sobreviure al bombardeig.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut