Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

Encara estirarem més el xiclet?

|

- Publicitat -
I quan semblava que la cosa es desencallaria, Eduard Pujol anunciava des de Berlín que estirarien més el xiclet i tornarien a intentar investir Puigdemont. És clar, la llei de presidència encara no està suspesa i tenen l’obligació d’intentar tirar endavant l’objectiu pel qual l’han esmenada com a mínim fins que no estigui suspesa. Com a mínim, però, han posat el termini del 14 de maig com a límit per fer aquest ‘paripé’, i ja han afirmat que si Puigdemont no és president, ho intentaran de nou amb Sànchez o bé amb un pla D sempre abans del proper dia 14.
 
S’entén que es controlen els tempos perfectament i que es volen evitar unes eleccions automàtiques, però el fet que quedin 16 dies pel termini dóna cert vertigen. El ‘deadline’ autoimposat del 14 de maig vol deixar una setmana per contingències, però hi ha la necessitat d’arriscar tant? Les circumstàncies de Puigdemont i Comín podrien canviar en qualsevol moment, i això voldria dir que el seu vot delegat, essencial perquè surtin els números de la investidura, podria ser menys justificat si els aixequen les mesures cautelars pels seus casos d'extradició. No se sap quan es resoldrà el cas Puigdemont, mentre que el cas Comín podria donar un gir el 16 de maig, quan té una vista judicial a Brussel·les. 
 
Estan jugant amb foc, és evident, perquè si esperen a votar un nou candidat al moment en què l'Estat ja pugui impugnar els vots delegats, anirem a eleccions. Perquè a la CUP, en quatre dies (ni de vegades) en tres mesos, se l'entabana. Tot tornaria a passar pels anticapitalistes, que haurien de canviar el sentit del vot, i això seria sinònim d'una nova cita a les urnes. Si tot va com calculen els de Puigdemont, un nou president per a Catalunya serà investit en les properes dues setmanes, però en algun moment de la legislatura el seu predecessor tornarà a intentar ser investit. Es tracta d'un camí difícil, i estarà subjecte al seu procés d'extradició, però en tot cas, és de pregar que el nou executiu s'arromangui des del primer dia, sense restar a l'espera d'una hipotètica tornada de qui hauria de ser MHP. 
 
Junts per Catalunya va acordar ahir que engegarien un comissionat especial i una comissió d'investigació sobre el 155. Abans de posar-lo en marxa, però, encara s'ha de tombar una suspensió de l'autonomia que no es pot allargar ni un dia més. 
Publicitat

Opinió

Minut a Minut