Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

La llarga ombra de Puigdemont

|

- Publicitat -

Ni 24 hores després de ser investit, Quim Torra ja era a Berlín per donar la imatge que anirà de bracet de Carles Puigdemont durant el seu mandat. El president electe ha fet una roda de premsa al costat del seu predecessor en la qual ha afirmat que el seu objectiu màxim és restituir-lo en el càrrec. A ell i als consellers que ho vulguin. Aquest matí, de fet, ha anunciat que oferiria a tots els consellers liquidats pel 155 ser restituïts en el càrrec. Això pot portar cua, i ser el següent motiu de conflicte entre Catalunya i l’Estat. Enric Millo ja ha dit que estudiaran si és legal que gent a la presó o a l’estranger puguin prendre possessió d’aquests càrrecs. És més, ja ha dit que si no és legal, el 155 no s’aixecarà.

 
L’amenaça continua, i continuarà per un temps tan indefinit com el que durarà la presidència de Torra. El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, s’ha reunit avui amb Pedro Sánchez, i també han fet gala d’unitat, cosa que a aquestes alçades, ha d’espantar més Ciutadans que l’independentisme. Els dos s’han acordat continuar supervisant les finances catalanes amb un control mensual de despeses i un control de deute. També ja han advertit que estan a punt per si torna ‘el desafío’ i han aprofitat per dir-li xenòfob i frontista al president electe. Tot molt normal. Mentrestant, Ciutadans continua demanant que s’allargui el 155 tot salivant. Les enquestes li somriuen a Rivera, que ja és primer en algunes aproximacions, però podria morir de glòria abans d’hora. I més si continua tan passat de voltes. 
 
Tornant a Berlín, tant Torra com Puigdemont han deixat clar el seu missatge en anglès: voluntat de diàleg i desescalament. El president electe ho ha deixat molt clar: “Senyor Rajoy, posi data i hora. Nosaltres hi serem. Sense precondicions, parlem. He repetit la paraula ‘diàleg’ mil vegades en els meus discursos. Farem el que faci falta per iniciar un diàleg franc i obert amb el govern espanyol”. Rajoy ja ha respost Sí al diàleg, però ell sí, amb una condició: que sigui per parlar de temes dins la llei. Inamovible, com una roca. La reunió és d’imaginar que s’acabarà fent, però la viabilitat que vagi a algun lloc tenint en compte que l’interlocutor és Rajoy és més que dubtosa. 
 
Sense que la roda de premsa hagi acabat d’aclarir massa sobre el rol que Puigdemont jugarà en tot plegat, el nou govern quedarà configurat i ja en marxa aquesta mateixa setmana. La presa de possessió de Torra serà potser demà -i emprarà la mateixa polèmica fórmula que Puigdemont per jurar el càrrec-, mentre que els consellers prometran o juraran el càrrec entre dijous i divendres. A banda del paper del president destituït, només queden dues incògnites per desvelar-se: la llista definitiva de consellers, que amb tota seguretat seran encapçalats per Artadi i Aragonès, i si l’Estat espanyol encara es guarda alguna carta per continuar amb el 155. Com a mínim, de manera encoberta ho farà amb el control econòmic. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut