Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

El Partit Popular comença el camí final cap a l’extremunció

|

- Publicitat -

Avui estem contents. Per fi algun canal de televisió ha començat a reaccionar al que és un frau en tota regla, i avui el Telenotícies de TV3 ha obert amb el que era la notícia més rellevant del dia: la sentència judicial del Cas Gürtel, que condemna a Bárcenas amb 33 anys i 4 mesos de presó a més de 44 milions de multa, Francisco Correa a 51 anys i 11 mesos, Ortega a 38 amb 3, Crespo a 37 i mig entre d’altres… i declara al Partit Popular com a organització “partícip a títol lucratiu”, condemna que també s’aplica a Ana Mato. És el primer cop que es produeix una sentència d’aquest tipus per a un partit polític a l’Estat, un text que ha necessitat més de 1.600 pàgines per expressar-se, però que no aconsegueix descobrir qui carai és M. Rajoy.
 

Però vegin com què podrit està l’Estat, i el partit que governa, que ja ens esperàvem la reacció que hem vist per televisió del PP a través del seu màxim dirigent. Els populars han tret ferro i han explicat que són coses del passat davant d’un fet que hauria de provocar la dimissió en bloc de tot el Govern Rajoy (quantes vegades hem dit això ja?) i la convocatòria immediata d’eleccions. Rajoy, el testimoni del qual ha estat posat en dubte per la justícia, ha tingut la santa barra d’expressar-se en aquests termes:
 

Publicitat

Es evidente que el Partido Popular es mucho más que 10 o 15 casos aislados”. “[…] situaciones lamentables y que ojalá no se produzcan mucho más”. Fixin-se en com traeix el subconscient al president d’Espanya: Rajoy intenta fer-nos veure que tenir 10 o 15 casos de corrupció és una cosa normalQuants partits europeus tenen 10 o 15 casos de corrupció i segueixen governant? Anem a l’altre matís, Rajoy explica que a molts pobles no s’han trobat amb aquestes situacions lamentables, i desitja que no es produeixin “gaire més”. Jo esperava sincerament un “que no es produeixin mai més”, o bé un “que no es tornin a repetir”… però que no es produeixin “gaire més” implica que és conscient que no ens pot prometre el “mai més”, perquè sap que el pou de corrupció del partit que lidera va realment ple.
 

Efectivament, ja ho han vist per televisió durant el matí. Moncloa ha muntat una nova macrooperació policial televisada per destapar la suposada corrupció a Catalunya, amb diferents focus d’atenció que, tot sigui dit, encara no hem aconseguit aclarir del tot. Per això dèiem que ja era hora que algú no piqués a l’hora d’obrir un noticiari precisament amb la cortina de fum de torn per intentar ocultar la informació realment rellevant. I és que quan ahir a la nit el regidor republicà de Barcelona, Jordi Coronas, piulava que l’havien avisat que l’endemà (avui) hi hauria un altre escorcoll mediàtic, i al matí hem vist un munt de càmeres i mitjans espanyols davant la seu de la Diputació i d’altres administracions catalanes, tots hem sabut que aquest fet tornava a coincidir amb un anunci judicial que clarament perjudicaria al PP. No és el primer cop.
 

Avui fins i tot sabíem quanta gent es detindria (30 persones), i es barallaven diverses xifres sobre els diners teòricament desviats (es parlava de 10 milions). Al final de tot el dia i de les detencions, seran cinc les persones que passin la nit al calabós, i a hores d’ara no sabem massa cosa més de la resta. Al principi tothom parlava d’una operació de diners desviats per a la organització del referèndum, però sembla ser que del que finalment es tracta és del desviament de 2 milions que havien d’anar a projectes de cooperació internacional, que no es van realitzar mai. Sembla ser que l’escorcoll es basa en una denúncia de la CUP, que ha tret pit, tot i que el problema torna a ser el moment triat per la policia espanyola i, sobretot, el xou mediàtic per tenir-nos entretinguts.
 

Independentment del que pugui haver de cert en tot això, avui tampoc ens ha passat per alt el nou revés que s’ha endut el jutge Llarena, que s’exposa a un nou ridícul. El raper Valtonyc no s’ha entregat finalment a la presó i el jutge del Tribunal Suprem ha dictat una nova ordre de detenció europea. Ningú no sap on es troba Valtonyc, però es creu que ara mateix seria a Bèlgica o bé a Suïssa.
 

I vostès diran, bé, si això del PP és tant i tant greu, que ho és, què han dit la resta de partits? Agafin-se fort i preparin les crispetes:
 

Els partits sobiranistes han demanat la “dimissió en bloc” de l’executiu espanyol, com deien des de JxC. Des de Ciutadans, Albert Rivera s’ha plantejat retirar el suport a Mariano Rajoy. Ha ha ha! Ho diu un dia després de certificar la continuïtat d’aquest Govern segellant, conjuntament amb el PNB, l’acord pels pressupostos espanyols. Es pot ser més cínic? Sí, segurament tindrien un mestre en Miquel Iceta, davant la necessitat. Des del PSOE han rebut un altre cop l’oferta de Podemos d’acordar una moció de censura. Els liles segueixen entretinguts, a la vegada, amb la casa d’Iglesias i Montero. Alguns barons territorials socialistes han demanat a Pedro Sánchez, que almenys valori l’opció, perquè realment la sentència és bastant greu. Sánchez ha convocat per demà l’executiva on ho discutiran, però el zugzwang que se li planteja, no és gaire agradable: tirar endavant la moció de censura amb el suport dels independentistes, o bé deixar passar l’oportunitat i seguir a remolc de PP i Cs. Ja només falta que el candidat socialista a Badalona rebenti el govern d’esquerres de Dolors Sabater per col·locar-se ell… i Garcia Albiol. De cine.
 

Pel que fa a nosaltres, els hem de dir que hem trobat una manifestació espontànea massiva similar a la del “Pásalo que es va convocar davant la seu del PP per SMS per l'11M, i que va servir per aconseguir que els populars no revalidessin la majoria absoluta després de mentir deliberadament sobre l'autoria dels atemptats d'Atocha.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut