Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024
Edició 2094

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 19 de abril del 2024

La moció de censura, un bon negoci pel procés

|

- Publicitat -

La moció de censura contra el govern de Mariano Rajoy ha pres forma en temps rècord: la majoria de diputats de la cambra s’estan pensant en acceptar el gest el líder socialista. Pedro Sánchez va dir ahir que s’estava rumiant intentar fer fora Rajoy. I avui s’ha consumar aquesta idea amb el Sí de la seva executiva. Nova crisi política a la vista per a l’Estat espanyol, ni dos anys després de sortir-se’n de l’última. I com s’ho farà Sánchez? Unidos Podemos li dóna suport, Esquerra també i el PDeCAT també sempre que no sigui per anar de la maneta de Cs.

Però és clar, si Rivera no col•labora, Sánchez no haurà de comptar només amb els independentistes catalans, sinó que també amb els nacionalistes bascos i gallecs. La seva primera opció, òbviament, és Cs. Els de Rivera ja han dit que votaran Sí a canvi d’eleccions immediates, i el PSOE ja ha dit que hi hauria eleccions, però no imminents. El camí de la moció es preveu difícil. No obstant, si es tirés endavant sense eleccions immediates tindria implicacions clares pel procés: d’entrada, ja no estaria al govern un partit antipolítica, que destesta el diàleg, cedir i tots aquells altres elements característics d’una democràcia. Amb Sánchez no canviaria gaire, però potser s’acabaria la repressió i començaria la raó. Si hi ha eleccions, d’entrada seria bo: Espanya estaria en una posició de debilitat i incertesa.

Publicitat

El resultat final podria ser Albert Rivera president d’Espanya, quelcom que podria arribar a ser tan flagrant per a Catalunya que potser l’independentisme es dispararia de cop cap al 50 o 55%. I fins i tot Europa podria arribar a moure un dit si la repressió fos superior a la del PP. Escenari imprevistament interessant gràcies a la sentència de la Gürtel. Tot, mentre Rajoy li surt un altre front: un batallador Quim Torra.

El president de Catalunya ha rebut un dictamen dels serveis jurídics de la Generalitat que diuen que Rajoy ha de publicar al DOGC sí o sí el nomenament dels consellers. Amb això, Torra ha demanat mesures cautelaríssimes al TSJC i s’està pensant posar una querella per prevaricació al president espanyol. I és que pel bloqueig als consellers, no l’avala absolutament cap sentència judicial. El Suprem no va deixar sortir de la presó Rull i Turull, però no els va negar el dret a ser consellers. Rajoy està passant un calvari i, els pilars de paper sobre els quals està fonamentada la democràcia espanyola es tornen a moure.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut