Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Canvi de guàrdia

|

- Publicitat -

Fi d’etapa. S’acaba el 155. S’acaba la suspensió de l’autonomia. S’acaba Mariano Rajoy. Comença a caminar el govern efectiu de Torra. Comença a caminar Pedro Sánchez al poder. Nova era. Però fins a quin punt? En els propers dies ho podrem descobrir, perquè aquest canvi de guàrdia tant a Catalunya com a Espanya s’ha esdevingut avui.

Tot ha estat qüestió de minuts. Pedro Sánchez ha estat oficialment ungit com a president del govern espanyol aquest matí a les 11 a la Zarzuela, al costat del Rei que, com sempre, ha estat per sobre del bé i el mal. Per sobre de tota la resta de ciutadans, vaja, d’això es tracta, la monarquia, oi? Els elements que per primera vegada no hi havien eren la Bíblia i el Crucifix, cosa que ha provocat un sisme a l’Espanya de sempre. L’Espanya que no avança, que intenta callar els dissidents, i que, malauradament, acabarà tornant a guanyar tard o d’hora.

Publicitat

Mitja hora més tard, era el torn pels nous consellers de la Generalitat. L’acte ha deixat clar que no estem en un moment normal, en una legislatura més. El punt central no han estat els nomenaments, sinó el record per als que són a la presó o a l’exili. A la primera fa hi havia un llaç groc solidari, i al llarg de l’acte han parlat Josep Rull, Jordi Turull, Toni Comín, Lluís Puig i Carme Forcadell mitjançant cartes llegides per familiars. Hi ha hagut llàgrimes per part d’alguns d’aquests familiars, que ocupaven un lloc destacat a la sala, però també d’alguns consellers i convidats. Rull, Turull, Comín i Puig han simbolitzat la renúncia als seus càrrecs perquè quedés clar que passaven el testimoni. Però també han carregat contra el govern espanyol sortint i el seu procés judicial, que han titllat “d’injust”.

El simbolisme ha regnat en l’acte, que ha comptat amb la sala més pomposa del Palau de la Generalitat i amb tota mena de detalls per donar-li la transcendència merescuda. Però també ha tingut la seva part estrictament política, amb Quim Torra dient que el seu govern funcionarà d’acord amb el resultat de l’1-O, és a dir, anirà cap a la independència. El nou Molt Honorable també ha dit que el seu executiu prioritzarà el diàleg amb l’Estat, el progrés econòmic i social, la reversió del 155 i lluitar per les lleis suspeses pel TC després de recursos de Rajoy. En un dia absolutament excepcional, l’altra part política ha estat la de les preses de possessió ‘strictu sensu’. Pere Aragonès, Elsa Artadi, Damià Calvet, Ester Capella, Ernest Maragall, Chakir el-Homrani, Laura Borràs, Jordi Puigneró, Teresa Jordà, Àngels Chacón, Alba Vergés, Josep Bargalló i Miquel Buch han promès el càrrec, cosa que ha significat la fi del 155.

Això ha estat immediat, i des del primer minut ja s’ha notat: uns minuts després del final de l’acte, uns treballadors de la Generalitat han penjat una pancarta demanant l’alliberament dels presos i els polítics exiliats per ordre del nou Govern. De fet, l’executiu ja s’ha reunit per establir l’estructura d’alts càrrecs i per començar fort plantant cara a Sánchez. El nou vicepresident de Catalunya, Pere Aragonès, ha dit per la tarda que la intervenció financera acabarà dilluns “per decisió del Govern”. La combativitat davant d’una situació dramàtica sembla que serà intensa des del primer dia.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut