Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024
Edició 2098

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 23 de abril del 2024

El vídeo de la ignomínia que ha de perdurar amb el pas del temps

|

- Publicitat -

Amb samarreta i pantalons, Oriol Junqueras frega el terra de la presó on està reclòs des de fa set mesos. Joaquim Forn és a la seva cel•la de tres o quatre metres de llarg escrivint. Junqueras també juga a tennis i fa classe de filosofia a altres presos. Aquestes són les primeres imatges filtrades de l’estada a la garjola d’Estremera dels presos polítics. Les ha publicat el Diari ARA, i són una prova visual de la ignomínia a què estan sotmesos.

Alguns estan en contra de la seva publicació, d’altres a favor, però indubtablement tenen valor informatiu. La imatge de Companys i els seus consellers a la presó la tenen a la memòria molts catalans 84 anys després tot i no haver coincidit en el temps. De generació en generació, aquella imatge ha contribuït a fer de Companys un màrtir, però sobretot a no oblidar aquella vergonya. De pares a fills durant 40 llargs anys de règim franquista la flama va continuar. I la foto, com a prova, segur que hi va contribuir.

Publicitat

Així mateix, ara aquestes imatges seran una prova més de la situació d’injustícia a la qual s’està sometent els líders polítics d’aquest país. No cal recrear-s’hi, no cal fer sang, no cal fer groguisme, no cal fer safareig. Ara bé, en una societat en què la imatge està per sobre de tot, el vídeo d’un minut i quaranta-set segons, en el qual també es veu Romeva escoltant la classe de filosofia de Junqueras i Forn escrivint les seves memòries en una sala, ha de servir per no normalitzar la situació. I perquè el mal que per dia que passa, l’Estat fa encara més a Catalunya, perduri amb el pas del temps i generacions.

Aquest mal, com a mínim fins a un cert punt, el podria pal·liar el nou govern de Pedro Sánchez que avui s’ha anunciat oficialment. Constarà de 17 persones més ell, onze de les quals dones, i en destaca la presència nombrosa de membres del pinyol de Sánchez: Batet (administracions territorials), Robles (defensa) i Ábalos (treball) són alguns dels noms en aquest sentit. La vella guàrdia casposa està representada per Borrell (exteriors), mentre que també hi ha mediàtics independents.

Per exemple, l’exastronauta Pedro Duque (ciència), el periodista que arrossega un tweet antiindependentista de fa anys, Màxim Huerta, el jutge Grande-Marlaska (interior) i la fiscal Dolores Delgado (justícia). La vicepresidenta serà Carmen Calvo, mentre que la portaveu serà Isabel Celaá (també cultura). Serà Batet qui s’ocupi de la política autonòmica, però no li dóna la importància que Rajoy va donar a aquesta cartera: la vicepresidenta Soraya Sáenz de Santamaría se n’ocupava. Serà capaç Batet i els seus setze nous companys de fer un gest -i encara més important per Madrid- amb Catalunya i, a més, de transformar ni que sigui un independentista a unionista amb el seu tracte al país?

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut