Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024
Edició 2102

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 27 de abril del 2024

Espanya aprofundeix en el diàleg: processament dels líders independentistes

|

- Publicitat -

El Tribunal suprem, comandat per Pablo Llarena ha confirmat el processament dels diputats i els líders independentistes. De Carme Forcadell a Carles Puigdemont, passant per Oriol Junqueras fins a un total de 25 persones de l’antiga estructura de Junts pel Sí. La primera conseqüència directa serà la suspensió en les seves funcions dels que ara mateix segueixen com a diputats.
 

Els delictes, ja els coneixem: rebel·lió, malversació i desobediència. Els tres magistrats que s’han posicionat a l’hora de comunicar aquest processament, justifiquen amb calçador “l’alçament amb un ús matusser del poder per aconseguir la independència de Catalunya al marge de la llei”.  En el document s’arriba a comparar el “Cop d’Estat” amb l’alçament de Franco o l’intent de Tejero. El text diu que les acusacions són provisionals a l’espera de si es produeix alguna reinterpretació.
 

Publicitat

Pels magistrats, no hi ha la violència clàssica que correspondria a un delicte de rebel·lió, però en forcen la interpretació, ja que afirmen que el 20 de setembre i l’1 d’octubre es va exercir “violència sobre les persones”. Obliden el petit detall però, que l’1 d’octubre la violència va venir per part de les forces de seguretat espanyoles, i que el 20 de setembre… bé, demà ho veuran al documental que emetrà TV3.
 

No es preocupin, el nou Govern espanyol va al rescat… de la justícia espanyola. La futura fiscal general diu que no es pot parlar de presos polítics a Espanya (normal, els governs mai ho reconeixen), i l’executiu espanyol es reafirma en les declaracions del mes de maig de Sánchez d’endurir el Codi Penal per fer més fàcil la tasca repressiva als jutges espanyols. I mentrestant, des del PP es qualifica a Jordi Cuixart de feixista, després que Pablo Iglesias s’hi hagi reunit.
 

La resposta de la Generalitat arriba des de Washington. Quim Torra està aquests dies assistint a l’Smithsonian Folklife Festival, la mostra internacional de patrimoni cultural popular més important del món, que aquest any ha convidat a Catalunya i a Armènia. La invitació és similar a la que el 2007 va internacionalitzar encara més la literatura catalana a Frankfurt. El president Torra parlava ahir de fer de Catalunya una de les “nacions lliures del món”, i avui ha anat més enllà: el president ha anunciat que proposarà a Sánchez en la trobada bilateral del 9 de juliol un referèndum d’autodeterminació acordat amb Espanya.
 

La resposta ja la sabem, però la proposta no deixa de ser bona, per començar a intentar construir un discurs. Torra ha dit que si Espanya persisteix en la negativa, Catalunya seguirà endavant. Ningú no sap com, i sona a processisme, però està bé poder marcar una mica de discurs, encara que només sigui dialèctica. Esquerra Republicana hi ha donat el vis-i-plau, i ha sorprès ‘garantint’ que la suspensió dels diputats processats per l’1O no la decidirà el Suprem. Sembla ser que el reglament del Parlament preveu que la suspensió dels diputats de la cambra catalana només pugui fer-se efectiva si així ho decideix l’hemicicle en una votació.
 

I què diuen els Comuns, els qui sempre han defensat el referèndum pactat del qual se n’ha desdit el PSC després de la defenestració de Pere Navarro? Més i més subterfugis. De debò que el paperot dels liles catalans és galdós galdós. L’alcaldessa Ada Colau ha demanat ara que el govern català renunciï a la via unilateral de manera explícita, i que s’acordi un referèndum. Acabem de dir que Torra proposa precisament l’acord d’un referèndum, però que això no depèn només d’un, com bé sap Colau. La resposta del president de la Generalitat ha estat de manual: “Benvolguda Alcaldessa Ada Colau, mai no renunciaré a res que democràticament i pacíficament pugui portar Catalunya a la República efectiva. És l’Estat qui ha d’explicar-nos com vol reconèixer el nostre dret a l’autodeterminació i el referèndum que proposa. Abraçades”.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut