Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Tangana ‘simbòlica’ a Washington

|

- Publicitat -

Aquest matí ens hem despertat amb un sobresalt: el president Torra ha marxat d'un acte a Washington després de la intervenció de l'ambaixador espanyol als EUA. Per què? El diplomàtic, Pedro Morenés, exministre de Defensa de Rajoy per cert, ha acusat Torra de mentider en públic per un discurs immediatament anterior en el qual el Molt Honorable havia alertat de la presència de presos polítics a l'Estat. Arran dels comentaris pujats de to de l'ambaixador, Torra i part dels assistents han marxat en senyal de protesta.

Tot un gest de dignitat. Però no deixa de ser un gest, l'enèsim gest 'simbòlic' que al cap del carrer no aporta massa, a banda d'alimentar la parròquia independentista i donar un megàfon internacional a l'excepcionalitat política que viuen Catalunya i Espanya. Són suficients motius, és legítim? Bé, cadascú tindrà la seva opinió. El que és evident és que l'executiu de Torra, ara per ara, ni pot caminar cap a la independència, ni pot optar per unilateralitats, ni molt menys implementar la declaració del 27 d'octubre. Amb prou feines està recuperant l'autogovern autonòmic, sense el qual hauria estat impensable fins i tot organitzar el referèndum de l'1-O.

Publicitat

Però mentre no es prepara el país per un altre episodi de tensió màxima, s'han d'alimentar les bases perquè la flama segueixi viva.

Mentrestant, el govern de Pedro Sánchez ha donat una de freda i una de calenta a l'independentisme. Per una banda, ha respost negativament a la proposta de fer un referèndum pactat que Quim Torra va anunciar ahir, però que encara no hi ha ni formulat oficialment en la reunió del 9 de juliol.

Ara bé, d'altra banda, el govern Sánchez ha anunciat que s'han engegat els tràmits per transferir els presos polítics a Catalunya. Una victòria. Ara bé, petita, molt petita. Més aviat, una engruna tenint en compte que el dia a dia dels presos engarjolats no canviarà massa –seran més aviat els familiars els que sortiran una mica menys perjudicats que ara.

Mentrestant, els processaments dels 25 líders independentistes ahir es confirmaven, així que tots (o com a mínim els que són a l'Estat) aniran a judici, i avui els de Trapero, la seva número 2 i la cúpula d'Interior també es feien efectius. Alguns afrontaran el crim de rebel·lió, que inclou fer ús de la violència. Els jutjaran com si haguessin fet un cop d'estat militar –precisament aquells que mai han jutjat els únics que han fet un cop d'estat militar en els últims 100 anys; és clar, perquè alguns d'ells són néts d'aquell 18 de julio.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut