Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024
Edició 2063

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 19 de març del 2024

Puigdemont torna a envestir contra el PDECat

|

- Publicitat -

Second RoundCarles Puigdemont intenta tornar a superar la llosa del PDECat i tota l’herència convergent amb un nou intent de partit, mig any després d’haver creat la marca de Junts per Catalunya. Com hem explicat d’altres vegades, al ser la marca JxC propietat legal del PDECat, el president no ha pogut esborrar la formació que lidera Marta Pascal, per molt que els seus diputats s’enrabiessin amb la líder neoconvergent quan en va reclamar la patent. Cal recordar que el president a l’exili només té el control de la formació al Parlament perquè la llista la va fer ell, mentre que Congrés i municipis segueixen sota les directrius del PDECat, de CDC i en alguns llocs encara de CiU.
 

Per tot això, Puigdemont, Torra i Jordi Sànchez des de la presó han impulsat la Crida Nacional per la República, l’artefacte ideal que finalment s’imposi en l’espai que ara comparteix amb el PDECat, bona prova d’això ho explica que Puigdemont hagi rebutjat l’oferiment de Pascal de presidir i liderar el PDECat, un oferiment desesperat de la líder convergent, històric per ser inèdit d’un partit que ha estat tant en aquest país. En realitat, tots dos estan condemnats a entendre’s. Llevat dels més afins a Puigdemont, la gran majoria de gent que està en una formació o l’altra, formen part del mateix espai avui en fase de recomposició. El PDEcat ja ha dit que buscarà la manera d’integrar-se al nou moviment (de parasitar-lo, deu pensar l’altra facció), tal i com va fer el 21D amb JxC. Ara mateix, Puigdemont passa per ser l’únic lideratge capaç d’arrossegar de totes aquestes faccions, i tots ho saben; però segur que el nou embrió intentarà posar pegues a la formació de Marta Pascal, que serà l’única conjuntament amb Demòcrates (de l’antiga UDC) que respondran a aquesta crida.
 

Publicitat

Això ha causat sorpresa a l’altre moviment que intenta ocupar el mateix espai polític: les primàries per la República de Jordi Graupera. Però el gran debat d’avui ha anat molt més enllà, i ha molestat al gran rival de Convergència, Esquerra Republicana, que ja ha avançat que no prendrà part d’aquesta nova ‘refundació’, perquè no interpel·la el seu espai polític. La Crida de Puigdemont (nom potser inspirat per Jordi Sànchez), ha dit que pretén ser un moviment transversal i aglutinador de l’independentisme, per respondre a l’antiga idea dels defensors de les llistes unitàries de crear un SNP català. Així s’ha activat una campanya a través de web (de la que respon legalment JxC) i xarxes, que pregona la unitat, un clam que sentim des de fa anys per part de tots els actors i el carrer, i que no convencerà ni a ERC ni a la CUP (a la que tothom oblida sempre). ERC ja s’ha consolidat com un partit gran i fort, i com a degà de la política a Catalunya, difícilment es deixarà absorbir per ningú. De fet, la diferència ara mateix entre JxC i ERC és de només 15.000 vots al Parlament. Per tant, quan Puigdemont i Pascal reordenin el seu espai, seguirà havent-hi tres opcions polítiques a les urnes: la Crida, ERC i CUP.

Article escrit per Oriol Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al 
bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

Publicitat

Opinió

Minut a Minut