Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

2018, inici de la via lenta?

|

- Publicitat -

Com anirà aquest 2018 en matèria de procés? Doncs com a mínim, anirà. L’independentisme tenia un ‘match ball’ en contra el 21D però el va superar amb nota. Això li ha donat una robustesa inesperada després d’haver cremat el que semblava el seu últim cartutx aquesta tardor. I no només a curt termini, sinó pels propers mesos i anys. Per què? Perquè els tres partits independentistes mantenen la majoria absoluta per un mandat molt inconcret. No hi ha full de ruta, no hi ha terminis asfixiants. La gent ha votat independència per conviccions. No perquè se’ls hagi promès res concret. I això és la pitjor notícia per a Mariano Rajoy. 

 
En el primer dia de 2018, tot apunta que el procés canviarà ostensiblement. Sobretot precisament perquè no hi ha full de ruta amb dates límit. El nou govern haurà de traçar una línia d’acció si vol el favor de la CUP. Però ni els anticapitalistes estan en posició de collar tant, ni la població exigeix tanta celeritat. El #tenimpressa ha quedat en un segon terme. La gent, per fi, ha quedar escaldada. Tot apunta a un consens per la via lenta, que continuï sumant vots per la causa en les properes votacions. 
 
A data d’1 de gener de 2018, així és com sembla que aniran les coses. Ara bé, les ferides d'aquesta tardor encara estan obertes, i això podria jugar un paper que ho canviï tot en les properes setmanes i mesos. El 4 de gener, Oriol Junqueras anirà al Suprem, una setmana abans que ho facin Cuixart, Sànchez i Forn. Els deixaran anar? El 17 de gener s'ha de constituir el ple del Parlament, i s'haurà de veure com els independentistes fan valer la majoria absoluta tot i tenir vuit diputats a la presó o a Brussel·les a priori. El 31 de gener comença un debat d'investidura en el qual Carles Puigdemont hauria de ser reescollit president. Però com s'ho farà? El detindran i empresonaran? El destí d'aquests episodis marcarà una legislatura per la via lenta, o la tornada sobtada als focs artificials. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut