Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

27. Sis Premis Nobel, a favor de l’1-O

|

- Publicitat -

Setmana més que decisiva. En pura teoria, s'ha de recordar com la de l'inici del xoc de trens definitiu. Si no és així, és perquè alguna de les dues parts ha trencat les promeses que porta un any fent. Uns diuen que el referèndum es convocarà i es celebrarà, mentre que els altres diuen que no ho permetran de cap manera. Dos dies perquè tot comenci. 

 
Mentrestant, per amenitzar i posar salsa a tot plegat, Carles Puigdemont s'ha reunit amb Ahmed Galai, membre del Quartet de Diàleg per la Pau de Tunísia, un grup d'organitzacions que va aconseguir el Nobel de la Pau el 2015. Galai s'ha mostrat favorable al referèndum l'1 d'octubre. Gent com ell van aconseguir establir una democràcia pluralista a Tunísia després de la revolució de 2011. I, sota la dictadura anterior, què feia Galai? Doncs ha explicat que, entre altres coses, havia fet reunions clandestines contra la legalitat vigent, el dictador Ben Ali. Estava fent il·legalitats, i algunes reunions secretes les va fer a Barcelona. I ara té un Premi Nobel de la Pau. 
 
Amb Galai són ja sis els Premis Nobel que donen suport al referèndum o l'han donat en vida des de 2014: Ahmed Galai, Rigoberta Menchú, Jody Williams, Dario Fo, Desmond Tutu i Adolfo Pérez Esquivel. A banda, unes 45 personalitats de primer nivell més han signat durant aquests anys el manifest 'Let Catalans Vote'. El 25 de setembre Mariano Rajoy es veurà amb Donald Trump i, previsiblement, arrencarà algunes paraules a favor de la unitat d'Espanya, tot i que no es pot donar res per fet amb el president americà. Algunes veus alternatives se sumen al clam perquè Catalunya voti, mentre que les veus oficials no es mullaran i, si ho fan, no serà per alimentar la independència. Tot això, com a mínim, abans de l'1 d'octubre. Potser la història canvia com un mitjó després! 

Article escrit  per Guifré Jordan

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí

 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut