Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024
Edició 2073

Els Països Catalans al teu abast

Divendres, 29 de març del 2024

31 de maig de 2014

|

- Publicitat -

364 dies per arribar a la data que marca l'Assemblea Nacional Catalana. Per la data que l'entitat insígnia del procés sobiranista exigeix celebrar el referèndum d'autodeterminació. Per la data a partir de la qual tots els passos -declaració de sobirania, esgotament de la negociació amb Espanya, llei de consultes- ja han d'haver estat superats. A hores d'ara, però, la sensació general és que aquesta data és massa ambiciosa.

D'entrada, CiU i ERC van pactar a l'inici de la legislatura que abans del 30 de juny farien la petició d'organitzar una consulta a Madrid en el marc de la llei de consultes del 2010, que requereix aquesta autorització. De moment, ni en el si de la federació que governa es posen d'acord en quina ha de ser la pregunta -a falta de saber si la reunió Mas-Duran d'ahir ha estat útil. El consens entre ERC, ICV, CUP i PSC -que en teoria en l'intent de pactar amb Espanya es mantindrà en el bloc pel dret a decidir- també està lluny.

Publicitat

El segon semestre ha de ser per inventar un marc legal per tirar endavant el projecte sense el permís espanyol -presumiblement via llei de consultes, però Mas tampoc assegura que faci servir la llei per aquest fi. En el cas improbable que abans de finals d'any ja es tinguin les eines que es necessiten, convocar un referèndum -que la comunitat internacional ignorarà si el resultat no és contundent- a només cinc mesos vista és, si més no, arriscat.

L'acord de governabilitat CiU – ERC encara donaria 7 mesos més de marge per convocar-lo. Tothom en parla, però en general encara es veu lluny, pels múltiples obstacles externs i interns, i perquè en el fons la sensació que és un somni impossible no s'ha esvaït. La crisi també reclama atenció. A falta -en teoria- d'un any, ningú sap l'estratègia encara. Hi ha hagut moltes proclames, algunes cimeres i sobretot poc acord. I sense acord, no hi ha acció. El mes que ara comença és clau si no es vol que l'horitzó 2014 quedi massa curt. El poble empenyarà, però el poble ja ha organitzat consultes. Resten els polítics.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut