Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024
Edició 2091

Els Països Catalans al teu abast

Dimarts, 16 de abril del 2024

365 dies després… En quin món viuen alguns?

|

- Publicitat -

Aquest dimecres es compleix un any de la visita de tres diputats catalans al Congrés espanyol per demanar fer un referèndum d’autodeterminació. El cop de porta va ser sonat, per bé que ningú esperava cap altra resposta. I què s’havia de fer després de la negativa espanyola? Deixar-ho córrer? És clar que no, això seria el símbol dels ‘revoltats’ vençuts, que han d’agenollar-se davant l’amo sense remei. 

 Si fins i tot CDC planteja unes eleccions plebiscitàries per habilitar el vot que Madrid va privar a Catalunya, tot desafiant el poder, resulta incomprensible que Iniciativa es rendeixi tan fàcilment, donat el seu ideari alternatiu i ‘antisistema’ fins a un cert punt. No es tracta que apostin per la independència, sinó per fer possible el referèndum prohibit en forma d’eleccions posicionant-se més clarament en lloc de fugir d’estudi. Que no es decideixi l’ultraconservadora UDC, que ja prepara una proposta de full de ruta intern ben ambigu, s’entén. No liderarà una revolució un partit molt còmode en l’immobilisme, però dels ecosocialistes sorprèn. I no només sorprèn, sinó que fa pensar que en cap moment han estat interessats en el referèndum d’autodeterminació, ja que en el moment clau fan llufa. Iniciativa s'ha baixat del vaixell en aquest últim any, i vés per on, si ens ho haguessin dit dotze mesos enrere, tampoc ens hauríem sorprès en excés.

Publicitat

365 dies després del 8 d’abril de 2014 algú pot dir que s’ha perdut el temps de manera descomunal, ja que no s’ha aconseguit l’objectiu que s’anava a reclamar a Madrid tampoc per la via unilateral –el 9N va ser massa descafeïnat com per presentar-lo a Europa-. Probablement, però, s’equivocarà, ja que tot ha format part d’una estratègia per carregar-nos de raons en el futur i de donar forma al procés amb el pas dels mesos. Ara bé, el que sí que ningú pot dir 12 mesos després d’aquell dia és, com Iniciativa i Unió fantasiegen, que ara l’objectiu ha de ser aconseguir el dret a decidir acordat amb l’Estat. 

Si de debò creuen que aquesta és la solució, creuen que esperar asseguts un nou govern espanyol és la manera? Anirà UDC a convèncer Podemos i el PSOE del referèndum mentre ICV anirà a Ciudadanos i el PP? No seria potser millor pressionar més des de Catalunya des d’unes plebiscitàries i un resultat òptim pel sobiranisme per deixar Espanya sense més remei que acceptar un referèndum per intentar ‘salvar’ Catalunya en lloc de veure-la marxar unilateralment? De veritat… En quin món viuen alguns? 

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés

Publicitat

Opinió

Minut a Minut