Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024
Edició 2093

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 18 de abril del 2024

5. S’albira un cap de setmana apocalíptic

|

- Publicitat -

Les detencions de la cúpula del govern català o mesures de força major no s’han produït tampoc aquest dimarts. El xoc total s’esperava per un dia al principi d’aquesta setmana, però potser aquestes detencions no arribaran. El motiu: la fiscalia està preparant un cap de setmana que pot acabar en un ball de bastons sense precedents. En una mesura altament perillosa per la integritat física de la població, la Fiscalia Superior de Catalunya, a instàncies del fiscal Maza, ha ordenat als Mossos d’Esquadra precintar tots els locals que s’han d’utilitzar com a col·legis electorals arreu del país.

I no només això: també els demana que en els col·legis electorals grans també es precinti 100 metres a la rodona per evitar que el referèndum es munti a qualsevol lloc proper. Fins i tot, se'ls ha demanat que es facin amb les claus dels locals divendres, quan les escoles acabin les classes i la mesura entri en vigor. La fiscalia va ordenar ahir que el cos català identifiqui i adverteixi tots i cadascun dels responsables de cada col·legi.

Publicitat

La mesura, sense precedents, ja ha aixecat els recels dels Mossos d'Esquadra, que creuen que podria provocar problemes d'ordre públic. De fet, podrien ser majúsculs i tot plegat pot acabar com el rosari de l'Aurora. Ja no són amenaces, ja no és por per dissuadir els ciutadans de col·laborar amb el referèndum, no. Volen executar el pla i fer que aquells que trenquin els precintes en un acte de desobediència civil majúscul se'n recordin tota la vida. La repressió per la via física es pot descontrolar. Tot, fins i tot el risc de quedar com un estat equivalent a Turquia, es posa en risc des de Madrid. I tot, per evitar repetir imatges com les cues del 9N. Tot, 'por la unidad de España'.Una unitat que si la salven el dia 1, serà amb tota probabilitat per molt poc temps.

A més, la logística és de bojos. Podran 17.000 Mossos controlar els accessos de 6.000 col·legis? Si es rebel·len també els Mossos, la policia espanyola i la Guardia Civil faran la feina bruta, però estan segurs que podran amb tots els col·legis? És de bojos. I qui creu que les entitats de la societat civil catalana es quedaran de braços plegats? Qui descarta que no es mobilitzin per 'defensar' cadascun dels col·legis? O bé que una munió de tractors no vinguin a Catalunya a barrar el pas als furgons de la policia aparcats al Port de Barcelona?

Tot continua sent un misteri. L’Estat espanyol és capaç de tot, com també va demostrar ahir al vespre rebentant el web de l’ANC, una entitat privada que l’únic delicte que ha fet és estar a favor de l’1-O. La Generalitat, però, també és capaç de tot, però per una altra banda: la secretària general d’ERC, Marta Rovira, ha dit que els ciutadans seleccionats per les meses electorals ja estan rebent les notificacions informant-los que han d’anar als col·legis.

No hi ha més detalls, però és ben bé que el Govern, malgrat tot, està arribant a les últimes conseqüències. Fins i tot aquesta, després que l’Estat requisés gairebé totes les notificacions la setmana passada. Catalunya continua amenaçant… amb votar. L’Estat continua també amenaçant… amb la fiscalia i la policia.

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut