Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024
Edició 2095

Els Països Catalans al teu abast

Dissabte, 20 de abril del 2024

A Mas encara li queda crèdit

|

- Publicitat -

Algú pot haver sortit decebut de la presentació del Pla de Govern que ha fet Mas aquest dimarts. Ha descartat la Declaració Unilateral d’Independència (DUI) i ha dit que la legislatura acabarà a finals de 2016 si continua tenint suport parlamentari suficient. Mas sap, com tothom, el sentiment creixent dels seus votants potencials. És intel.ligent, no vol ensenyar excessives cartes i vol evitar donar la sensació de govern de república bananera. Vol donar la sensació de seriositat que la comunitat internacional requerirà. On és el problema?

Mas ha defensat avui que no prendrà una decisió tan trascendental sense haver-ho preguntat abans al poble. Deixa clar, doncs, que no farà una DUI sense que els catalans ho aprovin explícitament. La independència és independència quan és reconeguda. Qui la reconeixerà si no és d’aquesta manera? A més, qui no vol ser preguntat per això, encara que sigui en forma -que Mas no ha descartat- d’eleccions plebiscitàries? Què hauria passat a Escòcia si després de la majoria absoluta d’Alex Salmond, sense haver avisat d’avantmà, hagués proclamat la independència d’Escòcia quan sembla clar que no és ara l’opció majoritària?

Publicitat

Mas no ha negat una DUI en cas d’eleccions que facin de referèndum. Això, però, ja seria una altra legislatura. Això són figues d’un altre paner. Tampoc va dir al pla de govern de 2011 que el 2013 estaríem en una altra legislatura preparant-nos per una consulta.

Se li pot retreure també que la legislatura s’esgotarà, segons ha dit. Molts diran que això no té sentit en tant que si se celebra la consulta per exemple la tardor de 2014 i el resultat és afirmatiu, encara que el referèndum no serà vinculant, com ha comentat Mas, a què esperarem per esdevenir independents? A que s’acabi la legislatura quan ecaea quedaran dos anys? Mas, gat vell, no ensenya cartes i fa veure que no sap que la pressió popular -i ERC- després de la consulta no el deixarien continuar governant. De nou vol donar la imatge de seriositat a Europa, vol evitar el conte de la lletera per part de l’opinió pública i sobretot sap que segons quins gestos poden congelar tota l’acció de govern a l’espera del referèndum. I amb la crisi que arrosseguem, això seria la fi del país just abans de fer el pas.

Tant saben les elits espanyolistes madrilenyes que això no s’atura que ha hagut de tornar a sortir Aznar, com comença a ser freqüent. “No està oberta la discussió sobre la nació espanyola ni sobre la seva sobirania”, ha dit. Una frase de resposta senzilla: “La negació és l’argument favorit de la ignoràcia. En realitat, és el seu únic argument”.

Article escrit per Guifré Jordan
Pots consultar tot el Dietari des de l’inici al bloc Oriols

Publicitat

Opinió

Minut a Minut