Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024
Edició 2072

Els Països Catalans al teu abast

Dijous, 28 de març del 2024

Agradi o no, tot continua passant per Europa

|

- Publicitat -

Revertir el 155. Aquest era l’objectiu de Quim Torra, i això és el que el seu govern ja està fent. El Consell Executiu d’avui ha acordat paralitzar la liquidació de Diplocat, una de les mesures que va impulsar Rajoy just el dia en què va aplicar el 155. Els populars estaven desesperats per rebentar el Diplocat i les delegacions arreu d’Europa, sabedors que la batalla es juga a l’estranger. Els independentistes, que també són conscients que bona part del fracàs de la declaració d’independència va venir donada per la manca de gestos arreu del món, també han situat el Diplocat com a una de les grans prioritats. És per això que volen aturar-ne la desaparició. 

 
En la mateixa línia, avui s’ha fet pública una carta del president Torra a totes les cancelleries europees. Després de presentar-se, diu que el seu executiu està compromès amb el diàleg i la negociació. També aprofita l’oportunitat per recordar l’existència de polítics a la presó i l’exili, i contraresta els esforços de Cs per desacreditar-lo dient-li supremacista. Torra diu que el seu govern vol seguir els valors de la cohesió, la diversitat, la democràcia i els drets humans. És probable que la missiva vagi a parar a la safata de ‘spam’ de Merkel, Macron o May. No pot anar a parar gaire més lluny. No obstant, és la línia a seguir. 
 
I interpel·lar la comunitat per temes que no siguin la independència també hauria de ser positiu. El vaixell ‘Aquarius’, que dissabte va rescatar 629 refugiats a alta mar al Mediterrani, va veure com les portes d’Itàlia se li barraven. El nou govern, de caire -aquest sí- xenòfob, va fer les delícies dels seus votants, i no en permet l’atracament. Davant la crisi humanitària que allò representava, Pedro Sánchez va fer un gran moviment a nivell internacional i es va oferir a acollir-los. La seva destinació inicial serà València, amb Ada Colau i Quim Torra també oferint-se. Ara tothom es baralla per oferir-se, però gestos com aquest, que intepel·len la comunitat internacional, han de continuar. Catalunya ha de demostrar el que és: un país divers, d’acollida, amb una economia competent, i obert al món. I ara, amb Torra al poder, això és important que mai. Només així podrà optar a futurs escenaris més optimistes per les seves aspiracions nacionals. 

Pots consultar tot el Dietari des de l'inici al bloc Oriols
Segueix-nos i digues la teva també al Facebook del Dietari del Procés
Tota la informació sobre el llibre del Dietari del Procés, 'Zugzwang', la trobaràs 
aquí
 

Publicitat

Opinió

Minut a Minut